Facebook, vars aktie tappat kraftigt i värde på grund av händelsen med Cambridge Analytica, har bett om ursäkt för att informationen inte skyddats och lovat att sätta in åtgärder. Arkivbild. Foto: TT

Läckt pm ny kris för Facebook

Publicerad

Problemen fortsätter för Facebook. Ett läckt, två år gammalt pm från en hög chef antyder att det sociala nätverket var fast beslutet att växa – trots riskerna för användarna.

Internmeddelandet från 2016 har publicerats av sajten Buzzfeed och har skrivits av Facebookveteranen Andrew Bozworth, som ses som en person i vd:n Mark Zuckerbergs närmaste krets.

”Den fula sanningen är att vi tror på att ansluta människor så djupt att allt som tillåter oss att ansluta fler människor oftare 'de facto' är bra”, heter det.

Potentiell terrorattack

Att få människor att ansluta sig till jätten kan leda till bra saker som att hitta kärleken eller förhindra självmord, enligt promemorian. Men det kan också få negativa konsekvenser, resonerade Bozworth.

”Kanske kostar det ett liv genom att utsätta någon för mobbare”, hette det.

”Kanske dör någon i en terroristattack som samordnas med våra verktyg”.

Bozworth är känd för att försvara Facebook, och inte rädd för att uttrycka sina åsikter. I ett uttalande till AFP säger han: ”Jag håller inte med om innehållet i pm:et i dag och gjorde det inte när jag skrev det”.

Han hävdar att syftet med pm:et, liksom många andra han skrivit, var att lyfta frågor som han kände behövde diskuteras mer inom företaget.

Provokativ person

Zuckerberg uppger att Bozworth har varit en begåvad ledare som kan provocera, och att det läckta pm:et visar på det.

”Det här var ett som de flesta människor på Facebook, inklusive jag själv, kraftigt motsatte sig”, säger han i ett uttalande.

”Vi har aldrig trott att ändamålen helgar medlen. Vi inser att det inte är tillräckligt att föra samman människor. Vi behöver också arbeta för att få människor att närma sig varandra.”

Det läckta pm:et kommer i kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen. Sedan dess har Facebook lovat bot och bättring, och att användarna ska få bättre kontroll över sitt material.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.