Mark Zuckerberg, vd på Facebook Foto: TT

Zuckerberg i första intervjun efter Cambridge Analytica-avslöjandet: ”Jag är verkligen ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandet om dataanalysföretaget Cambridge Analytica har it-jätten Facebooks förtroende fått sig en rejäl törn. I sin första intervju efter de senaste dagarnas turbulens berättar nu Facebooks vd, Mark Zuckerberg, att han är redo att vittna inför den amerikanska kongressens utskott om så behövs.

Fem dagar av tystnad. Sedan tog Zuckerberg bladet från munnen gällande avslöjandet om Facebook, Cambridge Analytica och hanteringen av data från användarna på det sociala nätverket.

Under onsdagskvällen lät han sig frågas ut i CNN, och sade där att han redo att vittna inför USA:s kongress i frågan.

Cambridge Analytica och Facebook

– Vi ska skicka den person från Facebook som har mest kunskap om det här. Om det är jag, då kommer jag gladeligen gå dit, sade han.

Även visselblåsaren vill vittna

Kraven om att lägga korten på bordet inför USA:s politiska styre, har kommit från flera håll. Bland annat demokratiska Minnesota-senatorn Amy Klobuchar.

”De steg som Facebook tar för att skydda sina användare är en start, men Zuckerberg behöver fortfarande komma och vittna”, skriver hon på Twitter.

Även visselblåsaren Christopher Wylie, som jobbade på Cambridge Analytica till och med 2014, säger sig vara beredd att vittna inför såväl amerikanska underhuset som brittiska parlamentsutskott, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Ett klart misstag”

Några av de mest turbulenta dygnen i jättebolaget Facebooks historia utspelar sig just nu. Det handlar om bolaget Cambridge Analytica som samlat in personlig information om cirka 50 miljoner användare på Facebook, något de senare använt bland annat för att hjälpa Donald Trump vinna presidentvalet 2016.

Efter avslöjandet har Facebook-vd:n Mark Zuckerbergs bland annat fått se sitt stora livsverk till företag falla dramatiskt på börsen.

Zuckerberg uttryckte i intervjun med CNN viss ånger för att inte ha gått hårdare åt Cambridge Analytica när situationen först uppdagades 2015. Vid tillfället ska Faceboook ha begärt, och även erhållit, ett formellt löfte om att firman (Cambridge Analytica) hade raderat den användardata man tillförskansat sig.

– När människor juridiskt intygar att de kommer att göra sig av med någonting, då är jag van vid att de gör så. Men jag ser så här i efterhand att detta varit ett klart misstag, sade Zuckerberg till CNN.

Besvarade kritik

Tidigare under onsdagen hade Zuckerberg publicerat ett långt inlägg, på just Facebook, för att ge sin syn på saken. I CNN-intervjun fick han besvara den kritik som riktats mot honom för att han i detta inlägg inte omedelbart kommit med en rak ursäkt.

– Detta har varit ett stort brott mot förtroendet, och jag är verkligen ledsen att det hände, sade Zuckerberg, och fortsatte:

– Vi (Facebook) har ett grundläggande ansvar att skydda personers data.

En del av detta ansvar anser Zuckerberg att företaget nu tar. Detta genom att exempelvis höra av sig till och uppmärksamma alla de 50 miljoner Facebook-konton vars data kan ha hamnat hos Cambridge Analytica.

– Och när vi identifierar applikationer som gör liknande skumma saker, då kommer vi att berätta det för användarna också, sade Mark Zuckerberg.

DETTA ÄR CAMBRIDGE ANALYTICA

Dataanalysföretaget grundades 2013 som ett dotterbolag till företaget SCL. Cambridge Analytica säger sig kunna ”förändra publikens beteende” genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap.

”Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse”, skriver företaget på sin hemsida.

Mellan 2014 och 2016 var högerpopulisten Steve Bannon vice vd för Cambridge Analytica. Bannon blev senare chef för Donald Trumps presidentvalskampanj och presidentens chefsstrateg, innan han fick sparken från Vita huset i augusti 2017.  

Cambridge Analytica grundades med en investering på 15 miljoner dollar från den konservativa amerikanska miljardären Robert Mercer, enligt the Guardian. Mercer var en av Donald Trump största donatorer och har även investerat mycket pengar i den amerikanska högersajten Breitbart News.

Källor: Cambridge Analytica och the Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet