Skröt om att ha hjälpt Trump vinna valet – Cambridge Analytica stänger av sin vd efter skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Cambridge Analytica spelade en avgörande roll för Donald Trumps seger i det amerikanska valet. Det säger högt uppsatta chefer på analysföretaget i en ny smygfilmad video från brittiska Channel 4.

Cambridge Analyticas vd Alexander Nix stängs nu av.

Styrelsen har beslutat att stänga av vd:n med omedelbar verkan i väntan på en större utredning, rapporterar Bloomberg.

Nyheten kommer samtidigt som Channel 4 News publicerar ytterligare en smygfilmad video där chefer på Cambridge Analytica, däribland vd:n, tar åt sig äran för Trumps valseger.

Cambridge Analytica och Facebook

Alexander Nix berättar att företaget ”skötte hela den digitala kampanjen och tv-kampanjen” under Donald Trumps kampanj och att deras data låg bakom hela Trumps kampanjstrategi.

”Låg bakom anti-Hillary-kampanj”

Vd:n säger också att han träffat Trump ”många gånger” och en av hans kollegor säger att analysföretaget låg bakom kampanjen ”defeat crooked Hillary”.

I tidigare filmer, som är inspelade med dold kamera, antyder höga chefer på Cambridge Analytica att de kan erbjuda en rad ljusskygga tjänster för att påverka valkampanjer, däribland mutor, prostituerade och ex-spioner.

Starka reaktioner på avslöjandet

Det kritiserade företaget Cambridge Analytica anklagas för att ha samlat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare, och använt informationen för att hjälpa Donald Trump vinna valet 2016.

Avslöjandet, som publicerades av tidningarna New York Times och Guardian-ägda The Observer, har skapat stora reaktioner i USA och Storbritannien.

Se hela filmen hos Channel 4 News

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet