Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han köpte alla Belgiens stridsvagnar – nu vill han sälja tillbaka dem. Foto: Reuters

Lagerlokal full med stridsvagnar skapar debatt i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

En debatt kring om Belgien borde skicka stridsvagnar till Ukraina eller inte har blossat upp i landet. Problemet är att man sålt sina sista stridsvagnar till en vapenhandlare. Nu erbjuds landet att köpa tillbaka dem, för det flerdubbla priset.

– Man skulle kunna kalla mig visionär, säger Freddy Versluys, vd för företaget.

I en lagerlokal i östra Belgien står vapenhandlaren Freddy Versluys framför ett hav av stridsvagnar av modellen Leopard 1. För åtta år sedan köpte han de 50 sista stridsvagnarna av det belgiska försvaret.

I den affären hade han troligtvis inte räknat med att hela Europa några år senare skulle skrika efter mer vapen att skicka till ett Ukraina i krig.

– Jag är i diskussion med flera länders regeringar just nu. Jag fick nyss ett samtal från den ukrainska regeringen. Så ja, intresset är stort, säger Freddy Versluys.

Försvarsministern ser rött

Men den kontroversiella vapenhandlaren har också hamnat i centrum för debatt i hemlandet Belgien. Regeringen är öppen med att man undersöker möjligheten att skicka fler vapen till Ukraina. Men vill man skicka stridsvagnar får man köpa tillbaka dem, för miljontals kronor styck. 

Det har fått Belgiens försvarsminister Ludivine Dedoner att se rött.

– De här stridsvagnarna såldes för cirka 150 000 kronor styck. Inget hindrar oss för att köpa tillbaka dem, men de är inte i körbart skick.

Freddy Versluys hävdar att stridsvagnarna köptes mycket dyrare och att de skulle vara renoverade och upprustade om regeringen väljer att köpa tillbaka dem.

Följ med till lagerlokalen i Belgien där 50 stridsvagnar står och dammar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.