Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Slovakiens vice premiärminister om läget för landets premiärminister Robert Fico. Foto: Ferenc Isza/AFP

Läget stabiliserat för Robert Fico – kommer att överleva

Uppdaterad
Publicerad

De värsta farhågorna om Robert Ficos hälsa är nu över, meddelar vice premiärminister Robert Kalinak på en presskonferens under söndagen. Efter attentatet, som en 71-årig man har erkänt, har Fico opererats två gånger.

Slovakiens premiärminister Robert Fico kommer att överleva. Han har fått en positiv diagnos fastställd och är stabil.

– Men hans tillstånd är fortsatt allvarligt och han behöver intensivvård, säger vice premiärminister Robert Kalinák.

Fico kommer inte heller att kunna förflyttas till huvudstaden Bratislava utan fortsätter att behandlas på sjukhuset öster om staden Handlova där han sköts.

En man har erkänt

Det var under onsdagen som en 71-årig man sköt premiärministern med fem skott på öppen gata. Gärningsmannen kunde gripas på plats och sitter fortfarande anhållen. Under förhör har mannen erkänt, skriver den slovakiska tidningen Pravda.

Det har även läckt en video där polisen förhör honom direkt efter gripandet. I videon säger mannen att dådet är politiskt motiverat och att han motsätter sig regeringens lagförslag att ersätta det slovakiska public service.

71-åringen erkänner enligt tidningen att han skjutit Fico men förnekar att det var med intention att döda.

– Mannen har en bakgrund som har varit brokig. Han har bland annat arbetat som väktare, han har skrivit poesi och han har uttryckt en tydlig antipati mot Fico och hans regering, rapporterade Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent då han var på plats i Slovakien.

Spreds desinformation

Bara minuter efter dådet spreds desinformation om att skytten hade kopplingar till Ukraina. Nyhetssajten Wired skriver att detta var en rysk desinformationskampanj.

En viktig del av kampanjen ska ha varit användningen av bottar som alla skrev att skytten var anlitad av Ukraina. Ett påstående som spreds av bottarna även innan skytten hade blivit identifierad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.