En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/AP/TT

Tre anställda på Oslosjukhus coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad

Tre anställda vid ögonavdelningen på Oslos universitetssjukhus Ullevål har smittats av det nya coronaviruset, uppger NRK. 30 anställda har satts i karantän, och sjukhuset uppmanar patienter som vistats på kliniken mellan den 24 och 28 uppmanas att hålla sig hemma.
I Danmark misstänks en dansk coronasmittad haft symptom i nio dagar innan han tog kontakt med vården.

I Norge växer oron, då den första smittade vid Ullevål i Oslo – en läkare – har träffat 100 patienter och anställda. Många patienter på ögonavdelningen är äldre, en grupp som hittills har drabbats hårdare av sjukdomen än yngre.

– Vi tar den här situationen på stort allvar, säger sjukhuschefen Bjørn Atle Bjørnbeth vid en presskonferens.

Läkaren ska ha kommit tillbaka från en resa i Italien förra helgen, och hann arbeta på måndagen och tisdagen. På tisdagen fick den anställda lätta symtom. Personen frågade då om det var nödvändigt att testa sig för det nya coronaviruset, men fick nej till svar.

– Vederbörande fick beskedet då om att det inte var nödvändigt. Det kan bero på att vederbörande hade väldigt lindriga symtom, säger den medicinska chefen Hildre Myhren till VG.

Informationsnummer nedringt

Sjukhuset har inte bekräftat att det rör sig om en läkare, utan säger bara att det handlar om en anställd på ögonavdelningen som har haft patientkontakt.

Enligt Aftenposten har fyra av den smittades kollegor fått problem med luftvägarna, och testas nu för viruset. Läkaren ska dock ha varit noggrann med att använda munskydd i kontakt med patienterna.

Sjukhuset har öppnat flera informationsnummer dit oroliga kan ringa, men intresset har varit så pass stort att många har mötts av upptagetton och i stället ringt den akuta sjukvårdsrådgivningen. Det har gjort att sjukhuset bett patienter på ögonmottagningen att inte ringa dit.

Danskt fall bekymmersamt

Även i Danmark bekymrar ett bekräftat coronafall. Det rör sig om en man som kom hem från en Italienresa i mitten av februari och några dagar senare blev sjuk. Först nio dagar senare tog han kontakt med läkare.

– Sett ur ett smittmässigt perspektiv är det olyckligt att personen har gått runt så länge ute i samhället, om man får uttrycka sig så, och smitta, säger Allan Randrup Thomsen, professor vid Köpenhamns universitet till Reuters.

I Sydkorea är det fortsatt fler nya fall än i Kina, där utbrottet började i slutet av förra året och hittills smittat nästan 80 000 människor. I Sydkorea rapporteras 594 fall, vilket gör att totalt 2 931 bekräftats ha insjuknat av viruset. På Kinas fastland har 427 nya fall bekräftats, och bara fyra stycken är utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen. Ytterligare 47 personer har avlidit i sjukdomen i Kina, vilket gör att dödstalet i landet nu är uppe i 2 835.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet