Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför äter vi som vi gör och finns det en baksida av medicinerna? Läkaren Anders Hansen och Alice Thomson, från brittiska The Times, ger svar. Foto: SVT

Läkaren Anders Hansen om nya bantningsläkemedlen: ”Medicinsk revolution”

Uppdaterad
Publicerad

De nya hajpade läkemedlen mot fetma är en medicinsk revolution. Det anser läkaren och psykiatrikern Anders Hansen, som spår att två miljarder människor kommer att ta bantningsmedicin i framtiden.

– Kroppsvikt är mer genetiskt styrt än personlighet, säger han i Utrikesbyrån.

Fetma, eller obesitas, har tredubblats i världen sedan 1975 och världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 1 miljard människor kommer att vara drabbade 2030.

– Vi har en epidemi av fetma som når alla länder i världen, säger Francesco Branca, chef för avdelningen för nutrition och livsmedelssäkerhet på WHO, till Utrikesbyrån.

Utrikesbyrån

Anders Hansen, som är överläkare i psykiatri, menar att fetma och övervikt till stor del beror på gener som ger människan ett starkt sug efter kalorier. Vår biologi och vår hjärna är ”riggad att stoppa i oss mat”, vilket gör det oerhört svårt att banta.

– Kroppsvikt är väldigt genetiskt styrt. Det betyder att vissa människor redan från födseln har en genetik som innebär att de är extra bra på att försvara sig mot svält, och de har lätt att lägga på sig kilon i vår värld. Så när vi lägger hela ansvaret för viktnedgång på individen så är det inte bara naivt, det är också djupt orättvist.

Anders Hansen spår att två miljarder människor kommer att ta bantningsmedicin inom tio år.

– En miljard på grund av fetma och andra halvan av rent kosmetiska orsaker. Jag tror att det här kan vara en medicinsk revolution, nästan i paritet med antibiotika.

Kritiken: Läkemedelsbolagen ska rädda oss

Gemensamt för de uppmärksammade läkemedlen, som Ozempic, Wegovy och Mounjaro, är att de dämpar hungern. Men det finns också kritik mot att medicin skulle vara lösningen på fetmaepidemin.

Den brittiska The Times-kolumnisten Alice Thomson skrev en uppmärksammad krönika om hur ”Snabbmatsföretagen har gjort oss feta i 50 år och nu ska läkemedelsbolagen rädda oss”. Hon vill se mer förebyggande åtgärder, särskilt för barn.

– Hur lär man människor att äta hälsosamt och få tillgång till bättre mat och mindre processad mat? Jag tror att vi måste ta itu med det innan vi börjar medicinera hela landet för fetma, säger hon i Utrikesbyrån.

Se Utrikesbyrån: Aldrig mera fet i SVT Play.

MEDICINER MOT DIABETES och VIKTNEDGÅNG

Ozempic, från det danska företaget Novo Nordisk, innehåller den aktiva substansen semaglutid och verkar genom att imitera det naturligt förekommande hormonet GLP-1 som utsöndras i tarmarna när man äter och ges som veckovisa injektioner. Ozempic är godkänt för behandling av typ 2-diabetes.

• Hormonet signalerar till kroppen att man blivit mätt på mat och magsäcken uppmanas att tömmas långsammare. Resultatet blir att personer får hämmad aptit, minskat sug och känner sig mättare snabbare.

• Novo Nordisks semaglutidmedicin för viktnedgång heter Wegovy.

Fler läkemedel på marknaden

Mounjaro, från det amerikanska läkemedelsföretaget Eli Lily har fått godkännande från den europeiska läkemedelsmyndigheten för behandling av typ 2-diabetes.

• Innehåller den aktiva substansen tirzepatid och skiljer sig genom att binda receptorer för hormonet GIP utöver GLP-1. Studier har visat ännu effektivare resultat än semaglutid. Förväntas bli ett av de bäst säljande läkemedlen någonsin.

• Eli Lillys tirzepatidmedicin för viktnedgång heter Zepbound och är under utredning i EU.

Källa: Läkartidningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet