Poliser utanför huset där de misstänkta för masskjutningen Tashfeen Malik, 27, och Syed Rizwan Farook, 28, ska ha bott. Foto: TT

De lämnade bort sin baby – och sköt 14 personer

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kunde misstänka att Tashfeen Malik och Syed Rizwan Farook skulle öppna eld mot Farooks kollegor och döda 14 personer. Den 28-åriga Farook beskrivs som en tyst och reserverad man som precis fått sitt första barn.

Paret Tashfeen Malik, 27 och Syed Rizwan Farook, 28, lämnade sin sex månader gamla dotter hos Farooks mamma på onsdagsmorgonen och sa att de hade en läkartid. Några timmar senare stormade de in på ett center för funktionsnedsatta där Farooks kollegor hade julfest och sköt ihjäl 14 personer och skadade 17.

Uppgifter om paret, som dödades efter en intensiv polisjakt, har börjat komma in. Än så länge vet man mest om Syed Rizwan Farook, som arbetade som inspektör på kommunens hälsovårdsmyndighet. Han föddes i Chicago, Illinois och hans föräldrar migrerade till USA från Sydostasien, uppger Hussam Ayloush, chef för Rådet för amerikanska och muslimska relationer, för LA Times. Paret ska enligt familjemedlemmar varit gifta i två år.

Masskjutning i San Bernardino

Farooks far som också heter Syed Farook berättar för New York Daily News att han är chockad över nyheten om sin son.

– Jag har inte hört någonting om det här. Han var väldigt religiös. Han gick till jobbet och kom hem och bad. Han är muslim, säger pappan.

Tystlåten och reserverad

Kollegor till Farook berättar för LA Times att han åkte till Saudiarabien för ett tag sedan och kom tillbaka med sin fru som han hade träffat på nätet. Till kollegorna ska han ha sagt att frun var farmaceut. Farook hade arbetat på hälsovårdsmyndigheten under fem år och var omtyckt, men reserverad och tystlåten.

– Han hade precis fått barn och verkade förverkliga den amerikanska drömmen med sin fru, säger kollegan Patrick Baccari till LA Times.

Baccari berättar att han satt vid samma bord som Farook på julfesten. Plötsligt ska Farook ha försvunnit och lämnat sin jacka på sin stol. Själv var Baccari på toaletten när skjutandet började.

Dådet var planerat

Enligt San Bernardinos polischef Jarrod Burguan ska Farook ha lämnat festen arg och upprörd. Men samtidigt uppger polisen att attacken inte var spontan utan verkar vara planerad under en tid.  

Griselda Reisinger, en tidigare kollega till Farook, säger till LA Times att kollegorna nyligen haft en babyshower för honom och att han varit föräldraledig.

– Han verkade aldrig fanatisk eller på något sätt misstänksam, säger hon.

Farooks svåger Farhan Khan talade med media efter dåden tillsammans med de muslimska rådet och fördömde dåden.

– Jag har ingen aning om varför han gjorde detta. Jag är chockad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet