Syed Farook och Tashfeen Malik ska ha setts vid sjön samma dag som de sköt ihjäl 14 människor. Foto: TT

San Bernardino-skyttarna tros ha planerat större dåd

Uppdaterad
Publicerad

Paret som sköt ihjäl 14 personer under en personalfest i San Bernardino i Kalifornien planerade troligen en ännu större attack. Polisen letar nu efter fler medbrottslingar och genomsöker också en sjö på jakt efter bevis.

Den amerikanska federala polisen, FBI, undersöker om paret bakom masskjutningen i San Bernardino kan ha planerat ett ännu större dåd. Den bevisning som har hittats i Syed Farook och Tashfeen Malik datorer och telefoner tyder på att de kan ha planerat att attackera en skola eller ett universitet, men de bilder på skolbyggnader som har hittats kan lika gärna vara kopplade till Farooks jobb som miljöinspektör.

Utredningen har nu flyttat till Seccombe Lake, en sjö i närheten av platsen för attentatet, där polisens dykare bland annat letar efter en hårddisk. Enligt vittnesuppgifter ska Farook och Malik ha besökt platsen den 2 december, samma dag som de öppnade eld under en julfest för offentliganställda i San Bernardino.

Grannen köpte vapnen

Polisen förhör också parets granne som köpte några av de vapen med vilka de sköt ihjäl 14 personer. Farook ska ha bett grannen köpa skjutvapnen eftersom han var rädd att han ”inte skulle klara testerna”. Grannen är enligt poliskällor släkt med Farooks fru genom giftermål.

De båda männen ska ha diskuterat en attack redan 2012, när flera av de vapen som användes i skjutningen också köptes. Polisen vet inte hur långt gångna planerna var, men de tycks ha gått om intet efter att tre personer gripits i närbelägna Riverside, misstänkta för att planera terrordåd. Den 24-årige grannen samarbetar med polisen och är ännu inte misstänkt för något brott.

Tog kontakt med militanta grupper

Som det ser ut i nuläget finns inga kopplingar mellan paret och andra radikaliserade som befinner sig i USA, säger senator Richard Burr. Tashfeen Malik ska ha svurit trohet till terrorgruppen Islamiska Staten, men enligt källor till nyhetsbyrån Reuters tog hon kontakt med flera militanta grupper utan framgång – troligen för att hon inte ansågs pålitlig. 

Islamiska staten har efter dådet hyllat paret, men enligt polisen finns det få, om några bevis på att paret ska ha haft direktkontakt med IS eller att terrororganisationen kände till Syed Farook och Tashfeen Malik innan dödsskjutningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet