Gärningsmännen i San Bernardino var beväpnade med automatvapen och pistoler. Här är vapnen som användes. Foto: TT

Massmördare diskuterade martyrskap

Publicerad

Gärningsmännen bakom massakern i San Bernardino i Kalifornien var inspirerade av utländska terrorgrupper och diskuterade ”jihad och martyrskap” så tidigt som 2013.

Det säger FBI-chefen James Comey, som på onsdagen utfrågades av ett senatsutskott. Syed Farook och hans hustru Tashfeen Malik dödade 14 människor i attacken förra onsdagen. De båda ska ha radikaliserats innan de fick kontakt med varandra och började dejta online.

Comey sade att det ännu inte finns några bevis för att den USA-födde Syed Farooks äktenskap med den Pakistan-födda Tashfeen Malik, som bott större delen av sitt liv i Saudiarabien, hade arrangerats av en militant grupp.

Enligt Comey är det ”mycket, mycket viktigt” att ta reda på om deras äktenskap förra året arrangerades för att utföra terrorattacker i USA. FBI undersöker om någon annan var inblandad i planeringen av massakern i San Bernardino.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i San Bernardino

Mer i ämnet