Ett brandflygplan vattenbombar terrängbranden på den grekiska ön Lesbos. På måndagen evakuerades ytterligare två byar på grund av lågornas framfart. Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Land för land: Storbränderna som skakar södra Europa

Publicerad

Efter den senaste tidens värmebölja i södra Europa fortsätter skogsbränderna sin framfart kring medelhavet. Så här är läget just nu i tre av de länder som drabbats hårdast av förödelsen.

Spanien

I Spanien fortsätter kampen mot flera större bränder som brutit ut de senaste dagarna. En av dem rasar i kommunen Losacio, nära den portugisiska gränsen. Myndigheterna uppskattar att över 300 kvadratkilometer brunnit i området senaste veckan, med två dödsoffer som följd. På söndagskvällen utlystes evakueringsorder för boende efter att lågorna på nytt börjat närma sig Losacio och intilliggande byar, rapporterar lokala medier.

Längre norrut, i provinsen Burgos bröt ytterligare en brand ut på ut söndagseftermiddagen. Senare under kvällen rapporterade den spanska nyhetsbyrån EFE att lågorna nått byn Santo Domingo de Silos, varpå 500 boende evakuerades. Utvecklingen väckte oro för att byns berömda benediktinerkloster skulle skadas, men på måndagen rapporterade lokala medier att klostret undkommit branden.

Även den spanska turistön Teneriffa har sedan i torsdags varit hårt ansatt av en större skogsbrand. Omfattningen beräknas hittills till runt 27 kvadratkilometer, och myndigheterna är i fortsatt höjd beredskap av rädsla för vidare spridning.

Italien

I Italien går brandkåren fortfarande på högvarv efter den senaste tidens värmebölja. Under helgen drabbades regionen Umbrien i landets centrala delar särskilt svårt. Bara under söndagen rasade nio bränder samtidigt i området, rapporterar lokala medier.

På flera platser försvårades släckningsarbetet av svårframkomlig terräng, men tack vare insatser från vattenbombande brandflyg har bränderna kunnat avgränsas från närliggande byar och städer, skriver den italienska nyhetsbyrån ANSA.

Grekland

I Grekland tilltar bränderna i omfattning. De senaste tre dagarna har över 140 terrängbränder rapporterats runtom i landet, enligt en talesperson för den grekiska brandkåren.

Mycket fokus ligger just nu på ön Lesbos, där en brand slukat en yta om drygt 20 kvadratkilometer sedan lördagsmorgonen. De evakueringsorder som utfärdades i helgen utökades under måndagen till ytterligare två byar, rapporterar den grekiska tidningen Kathimerini.

Ytterligare en brand rasar på halvön Peloponnesos, nära antikens Olympia. På söndagen evakuerades flera orter i området, men på måndagen såg situationen ljusare ut. Brandkåren arbetar fortfarande med att få kontroll över branden, men risken för spridning bedöms inte längre vara lika stor, skriver tidningen.

Grekland har sedan tidigare bett om internationell hjälp med att brandbekämpning under sommaren – och förstärkning är på väg. I augusti åker bland annat en grupp om 50 finländska brandmän ned till Grekland för att bistå i arbetet.

– Bränderna är helt annorlunda än vad vi är vana med här, och värmen vid bränderna kommer vara påfrestande och säkert det tuffaste, säger räddningsdirektören Peter Johansson om uppdraget till Hufvudstadsbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.