Anhöriga sörjer offer från översvämningarna i Krymsk. Foto: Scanpix

Landssorg och tvivel i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i landssorgen för översvämningsoffren i Sydryssland tvingas de första ansvariga lämna sina poster.
Fortsatt tvivel råder kring vad som egentligen har hänt.

Kritiken var tung i de ryska måndagstidningarna kring regnkatastrofen i Krasnodar-regionen, där minst 171 personer omkom under natten mot i lördags, framför allt i småstaden Krymsk.

”Katastrofen i Krymsk kunde ha förutsetts och undvikits”, fastslog Moskovskij Komsomolets rakt av.

”Varför dog så många?”, frågade sig den annars så starkt Kreml-trogna Komsomolskaja Pravda.

Sparkade

Hittills har skulden för otillräckligt varnande och brister i räddningsinsatsen lagts på distriktschefen och borgmästaren i Krymsk, som sparkades av regionens guvernör Aleksandr Tkatjov på måndagen.

Frågan är nu om också Tkatjov kommer att tvingas gå. Guvernören har ihärdigt beskrivit regnmassorna som en naturkatastrof, som inte gick att undvika. Samtidigt ifrågasätts varför inte bättre förebyggande åtgärder gjorts, särskilt med tanke på de kraftiga översvämningar som orsakades av ett liknande regnväder i regionen sommaren 2002.

-Myndigheterna har tillräckligt med pengar för att bygga sig herresäten, men inte resurser för att hindra vattnet från att översvämma Krymsk, konstaterar den oppositionella statsvetaren Dmitrij Oresjkin, enligt AFP.

Dammutsläpp?

Ryska, och dessförinnan sovjetiska, myndigheters hemlighetsmakeri och ovilja att informera om katastrofer har samtidigt skapat en tradition av misstro mot officiella uttalanden. Många tvivlar därför starkt på de nuvarande makthavarnas bedyranden om att inga vattenutsläpp gjordes under katastrofnatten från en damm, några mil uppströms från Krymsk.

Enligt en tv-fotograf från Reuters, som flugit över Neberdjzaj-dammen, finns ”tecken på att en stor mängd vatten” nyligen runnit ut.

Fakta: De drabbade i Krasnodar

Visa

En regnmängd motsvarande fem månaders normal nederbörd föll under några timmar i fredags över Krasnodar-regionen i södra Ryssland. Värst blev följderna i småstaden Krymsk, med drygt 50 000 invånare, där överlevare vittnat om att något liknande en tsunamivåg drog igenom staden.

Totalt har 171 personer konstaterats döda, varav 149 i Krymsk. Övriga dödsfall inträffade i bland annat Gelendzjik och Novorossijsk.

Över 1 000 personer har behövt läkarvård efter översvämningen. Över 600 hus totalförstördes.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningen i Ryssland

Mer i ämnet