EU-ministrarna enades på mötet i Bryssel om att betala ut 8,5 miljarder euro till Grekland. Här ses Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble (mitten th) diskutera med Österrikes finansminister Hans Jörg Schelling (mitten tv). Foto: AP/TT

Långivarna betalar ut åtta miljarder till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Euroländernas finansminstrar har i dag enats om att betala ut 8,5 miljarder euro till Grekland, pengar som landet väntat på sedan det senaste nödpaketet 2015.

Ministrarna, som samlats i Luxemburg, anser att Grekland har genomfört alla de reformer som krävs, sade Jeroen Dijsselbloem, ordförande för eurozonens finansministrar, tidigare i eftermiddags.

På kvällen kom så uppgifterna via flera nyhetsbyråer att ministrarna har enats.

– Vi välkomnar det ambitiösa paket som Grekland och institutionerna har kommit överens om, sade Jeroen Dijsselbloem på en presskonferens efter mötet i Luxemburg.

– ESM (stabilitetsfonden) kommer inom kort att rekommendera utbetalning av den tredje delen i ESM-programmet, uppgående till 8,5 miljarder euro, berättade Dijsselbloem.

Grekland behöver pengarna i juli för att betala räkningar, men de har hållits inne i väntan på att den grekiska regeringen ska ha uppfyllt alla villkor.

IMF vill se skuldlättnader för Grekland

På ministrarnas möte deltar även Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, IMF. Tyskland har krävt att även IMF skulle vara med och bidra till stödpaketet för Grekland, medan IMF enligt Reuters vill att euroländerna först ska berätta mer detaljerat om vilka skuldlättnader som Grekland ska erbjudas nästa år, när stödpaketet löper ut.

Det är det tredje stödpaketet sedan Grekland hamnade i ekonomisk kris 2010.

Enligt AP är IMF redo att ge mer ekonomiskt stöd till Grekland och Dijsselbloem sade också att Grekland ska få hjälp med sina skuldavbetalningar i framtiden. En del återbetalningar kan skjutas 15 år framåt i tiden.

LÄS MER: IMF vill ge Grekland längre frist (maj 2016)

LÄS MER: Stödlån till Grekland – 100 miljarder kronor (maj 2016)

Enligt IMF behövs skuldlättnader för att göra räddningspaketet hållbart på längre sikt, skriver Financial Times.

– Vi ska bringa mer klarhet i dag, både för Grekland och för IMF, om hur vi ska gå vidare och hur vi ska utforma de skuldlättnader som behövs nästa år, sade Jeroen Dijsselbloem före mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.