Manning friad från allvarligaste åtalspunkten

Publicerad

Soldaten Bradley Manning frias från den allvarligaste åtalspunkten som gällde att han ska ha hjälpt USA:s fiender, men döms för 19 av de återstående 20 åtalspunkterna.

Bradley Manning döms för sex punkter för spionage, fem punkter för stöld av statlig egendom, ett datorbedrägeri och andra militära brott.

I morgon onsdag sammanträder domstolen för att fastställa Mannings straff. Alexa O'Brien, journalist som följt fallet, skriver på Twitter att Bradley Manning kan dömas till upp till 136 års fängelse för de brott han dömts för.

Manning har erkänt ett tiotal mindre brott. De väntas sammanlagt ge omkring 20 års fängelse.

Åtalspunkten han friades från, högförräderi, hade gett livstids fängelse utan möjlighet till frigiving.

”Domen inte förvånande”

Militärrättsexperten Michael J Navarre säger till SVT att domen var väntad.

– Domen är inte förvånande, åklagaren hade problem med att bevisa att Manning hjälpt fienden med sina handlingar.

Navarre säger också att Manning antagligen inte kommer att dömas till maxstraffet – och att fastställandet av straffet kan dröja. Men inom några dagar bör det vara klart. Då kan dock en generalmajor ompröva straffet och sänka det.

– Men det kommer att ta månader innan generalmajor Buchanan lyckats gå igenom allt material och ta ställning till det. Han har rätt att sänka straffet, men vanligtvis brukar går man på domarens linje. Han kan också frige Manning helt, men det är ovanligt att sådant sker, säger Michael J Navarre.

”Brad älskar sitt land”

Bradley Mannings familj säger i ett uttalande till The Guardian:

”Vi är självklart besvikna över dagens dom, men vi är dock glada för att domare Lind höll med oss i att Brad aldrig menat att hjälpa USA:s fiender på något sätt. Brad älskar sitt land och var stolt över att bära dess uniform.”

Rättegången mot Manning drog igång i början av juni. Han ställdes inför ett 20-tal åtalspunkter.

Åklagarna har under rättegången försökt visa att Manning hade ett uppsåt, att han visste om att materialet han läckte till Wikileaks skulle ses av terrornätverket al-Qaida. Försvarssidan har hävdat att syftet med Mannings handlingar var att skapa debatt om USA:s militära aktioner, inte att hjälpa fienden.

Läs här bakgrunden till Bradley Manning och Wikileaks avslöjande

Läs här om åsikterna kring Manning – hjälte eller förrädare?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chelsea Manning

Mer i ämnet