I januari i 2017 benådade USA:s tidigare president Barack Obama Chelsea Manning, varpå hon släpptes fri i maj. Manning dömdes 2013 till 35 års fängelse för att ha lämnat över mer än 700 000 hemligstämplade dokument, videor och diplomatiska meddelanden till Wikileaks. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP, Steven Senne / AP

Chelsea Manning siktar på senatorplats

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea Manning, som satt sju år i fängelse för att ha läckt hemligstämplade dokument, videor och diplomatiska meddelanden till Wikileaks. Nu satsar hon på att kandidera som Demokraternas kandidat till delstaten Marylands plats i USA:s senat.

Det framgår av valförteckningarna, som Reuters tagit del av. Den demokratiske senatorn Ben Cardin innehar senatorsmandatet sedan 2006 och väntas ställa upp för omval. Cardin som är sitt partis ledande företrädare i senatens utrikesutskott omvaldes med bred marginal 2012.

Manning hette tidigare Bradley i förnamn och var underrättelseanalytiker i Irak. 2013 dömdes den då 22-åriga Manning till 35 års fängelse för bland annat spioneri och stöld för att ha lämnat över mer än 700 000 hemligstämplade dokument, videor och diplomatiska meddelanden till Wikileaks.

I januari i fjol beslutade USA:s tidigare president Barack Obama att benåda Manning, varpå hon släpptes fri i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chelsea Manning

Mer i ämnet