Manning dömd till 35 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Soldaten Bradley Manning, som läckt hemliga uppgifter till Wikileaks, döms till 35 års fängelse i USA, skriver Reuters.

Hans försvarare David Coombs sade vid en pressträff att de ska vända sig till Barack Obama för att be om benådning.

Manning var underrättelseanalytiker i Irak och greps 2010. Efter att militärdomstolen kommit fram till att 25-åringen gjort sig skyldig till brott på 20 åtalspunkter, bland dessa spioneri och stöld, fick han på onsdagen sin dom på 35 års fängelse av domaren, överste Denise Lindh.

Manning avskedas också men hade kunnat dömas till 90 års fängelse och åklagarna hade begärt 60 år. Manning kommer också att kunna vara berättigad till villkorlig frigivning när han avtjänat en tredjedel av straffet.

Chelsea Manning

I ett uttalande kallar Wikileaks domen för en ”strategisk seger” eftersom Manning kan få villkorlig frigivning.

Kräver frisläppning

Amnesty kräver att Manning släpps omedelbart.

Organisationen pekar på att han suttit tre år i häkte, varav viss tid med hård regim, och att han släppte de cirka 700 000 hemliga dokumenten för att starta en ”meningsfull offentlig debatt” om krigen i Irak och Afghanistan.

Amnesty menar också att USA:s regering i stället borde utreda och lagföra ”de allvarliga människorättskränkningar” som begåtts av statligt anställda amerikaner, rättfärdigade av kampen mot terrorismen.

Ska be om benådning

Mannings civila försvarare David Coombs sade vid en pressträff att försvaret ska vända sig till president Barack Obama för att be om benådning av Manning, rapporterar den brittiska tidningen The Guardian.

Coombs talade också om Mannings reaktion när domen meddelats:

– Han ser på mig och han säger: ”Det är ok. Det är alright. Jag vet att du gjorde ditt bästa. Jag kommer att vara ok. Jag kommer att komma igenom det här.”

Coombs beskrev också rättegången som orättvis och sluten. Domen betecknar han som mycket hård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chelsea Manning

Mer i ämnet