Foto: TT

Larm om svältkatastrof i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

3,9 miljoner människor i Sydsudan står inför svält och för tiotusentals personer är läget redan så akut att de riskerar att dö, varnar FN. Tillståndet i landet är det värsta sedan inbördeskriget bröt ut för snart två år sedan.

”Minst 30 000 människor lever under extrema förhållanden och står inför svält och död”, skriver FN:s barnfond Unicef, FN:s livsmedelsprogram WFP och FN:s mat och jordbruksorganisation FAO i ett gemensamt uttalande.

De värst drabbade finns i den norra delstaten Unity som har varit landets främsta oljeproducerande region, men där hårda strider, massavrättningar och omfattande våldtäkter mot kvinnor och barn numera pågår.

”Om inte obegränsade nödhjälpsinsatser omedelbart garanteras tillträde kan matbristen förvärras och leda till svält i delar av Unity”, skriver organisationerna i uttalandet.

Svälten har för första gången sedan kriget bröt ut klassificerats som en ”katastrof”. Samtidigt anklagar de stridande varandra för etnisk rensning, tortyr och för att ha rekryterat barnsoldater. Barn har drabbats av konflikten genom sjukdomar och matbrist.

– Deras familjer har varit enastående i att ta hand om dem, men har nu tömt ut sina resurser för att hantera situationen. Hjälporganisationer kan stödja, men bara om vi får obegränsad tillgång till områdena. Om det inte sker kan många barn dö, säger Jonathan Veitch, chef för Unicef i Sydsudan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.