Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen vill bilda en bred mittenregering.

Lars Løkke Rasmussen bryter med sin borgerliga allians

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan det danska valet byter statsminister Lars Løkke Rasmussen, från det konservativliberala partiet Venstre, riktning och säger att han inte längre går till val med den blåa koalitionen. I stället vill Rasmussen bilda en bred mittenregering.

Det var i elfte minuten som Danmarks statsminister plötsligt la fram ett nytt regeringsalternativ, en bred mittenkoalition med honom som statsminister. Men de danska socialdemokraterna är hittills svala till förslaget om att samregera med det liberala Venstre.

– Det här valet handlar inte om oss politiker, det handlar om politik. Och vi går till val för att Danmark ska få en ny politisk riktning, säger Socialdemokraternas partiledare Mette Fredriksen till DR.

Val i Danmark 2019

Socialdemokraterna tackar nej

Även det socialliberala partiet Radikale Venstre och det rödgröna Socialistisk Folkeparti säger att de inte vill bilda en samlingsregering med Rasmussen vid rodret. Men Radikale Venstre har tidigare förespråkat en bred mittenkoalition och det är osäkert vad de i slutendan kan tänka sig att gå med på.

Själv säger Lars Løkke Rasmussen till DR att han vill undvika att Danmarks ytterpartier ska få för mycket makt.

– Vi vet självklart ännu inte hur valresultatet kommer att se ut. Men om den blåa koalitionen får majoritet så kommer den att inkludera några partier som jag inte vill samarbeta med. Och blir det en röd majoritet så kommer den att inkludera några partier på den yttersta vänsterkanten, vars ekonomiska politik är dålig för Danmark.

De borgerliga besvikna

Men Venstres före detta samarbetspartners är mycket besvikna. De Konservativa säger blankt nej till ett samarbete där Socialdemokraterna ingår och Liberal Allians säger att Rasmussens besked är förvirrande för väljarna och ett svek mot borgerligheten.

– Jag tycker att det här är ett stort svek mot det liberal-borgerliga Danmark säger Anders Samuelsen, partiledare för Liberal Allians, till DR.

Komplicerad regeringsbildning

Däremot är Dansk Folkeparti positivt inställda till Rasmussens mittenkoalition. Partiet som ser ut att förlora kring hälften av sina väljare sedan förra valet har samarbetat med såväl Venstre som Socialdemokraterna när det gäller invandringspolitik i folketinget. Men de vill inte stödja en regering där Radikale Venstre ingår

Det råder ingen tvekan om att regeringsbildningen i Danmark kommer att bli komplicerad. Även om de röda med Socialdemokraternas Mette Fredriksen vid rodret får uppdraget att blida regering så kommer det att innebära svåra kompromisser. För bland de röda finns stora meningsskillnader när det gäller såväl ekonomi som invandringspolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet