Kristina Olsson, journalist på den danska tidningen Politiken, säger att frågor om klimatet och invandringen tar stor plats i valrörelsen i Danmark. Foto: SVT

Klimatet och invandringen största frågorna i danska valet

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet och invandringen är de två stora frågorna i valrörelsen, menar journalisten Kristina Olsson på den danska tidningen Politiken. Socialdemokraterna ser ut att bli det största partiet, men Olsson tror inte på någon promenadseger för S-ledaren Mette Frederiksen.

På onsdag avgörs det danska valet till Folketinget och under måndagskvällen hölls en slutdebatt mellan partiledarna. Det röda blocket med Socialdemokraterna i täten ser ut att bli det största partiet enligt den senaste opinionsundersökningen i Danmark, gjord av företaget Megafon.

– Men det blir ingen promenadseger. Det är flera partier som ska jämkas ihop, säger Kristina Olsson.

Olsson säger att Socialdemokraterna har flyttat sig närmare både Venstre och Dansk Folkeparti och det är därmed svårare att se en skillnad på partiernas invandringspolitik.

”Sällan hört någon så provokativ”

Enligt opinionsundersökningen verkar det som att hela elva partier kommer att klara tvåprocentsgränsen och komma in i Folketinget. Ett av dem är det nya islamofobiska och invandringskritiska partiet Stram Kurs med grundaren Rasmus Paludan. Partiet vill bland annat föra ut 500 000 personer ur landet.

– I Danmark är man van att ha en väldigt öppen debatt om det här men man har sällan hört någon så provokativ som Rasmus Paludan, säger Kristina Olsson.

Hon säger att nästan alla partier som sitter i Folketinget har tagit starkt avstånd från Paludan.

– De vill inte samtala eller samarbeta med honom, säger hon.

Vad är förklaringen till att Paludans budskap ändå lockar över två procent av väljarna?

– Ska man höras i Danmark får man säga saker som Dansk Folkeparti inte har sagt och då alltså hålla sig rätt så långt åt höger, säger Kristina Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Danmark 2019

Mer i ämnet