Lasermannen i Tyskland: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

John Ausonius, mer känd som Lasermannen, har dömts till livstids fängelse för ett mord i Tyskland 1992. Här är de viktiga datum som ledde fram till rättegången.

FEBRUARI 1992

John Ausonius lämnar Sverige och reser till Tyskland sen han börjat misstänka att svensk polis är honom på spåren i jakten på Lasermannen.

8 FEBRUARI

John Ausonius besöker restaurang Möwenpick vid Operaplatsen i Frankfurt am Main.

18 FEBRUARI

John Ausonius ringer restaurangen och anklagar den då 68-åriga Blanka Zmigrod, som arbetade i garderoben, för att hon skulle ha stulit hans fickminne av märket Casio ur hans kläder.

21 FEBRUARI

John Ausonius besöker restaurangen och uppträder enligt vittnen hotfullt mot Blanka Zmigrod.

22 FEBRUARI

Strax efter midnatt när Blanka Zmigrod går hem från sitt arbete skjuts hon till döds på närbelägna Kettenhofweg, ett vittne ser hur mördaren tar hennes handväska och flyr på cykel. Åklagaren påstår att det var John Ausonius som förföljde kvinnan och sköt henne till döds.

KVÄLLEN 23 FEBRUARI

På eftermiddagen köper John Ausonius en flygbiljett, och på kvällen flyger han från Frankfurt till Sydafrika. Där tillbringar han sen tid på storviltsjakt innan han återvänder till Sverige och grips av polis i juni 1992.

TIDIGA FÖRHÖR

Sedan John Ausonius åtalats och fällts för serieskjutningar och bankrån i Sverige förhörs han också om mordet i Frankfurt. Tysk polis kan påvisa likheter mellan den ammunition Asounius använde i Sverige och ammunitionen som dödade kvinnan i Frankfurt. Ausonius medger att han var i Frankfurt och grälade med kvinnan i restauranggarderoben, men han förnekar att han sköt henne. Eftersom inga ytterligare bevis fanns så läggs utredningen på is.

Blanka Zmigrod hade judisk bakgrund, och det har i tyska medier spekulerats om det kan ha varit ett bidragande motiv för Ausonius. 

DECEMBER 2016

Tingsrätten i Södertörn beslöt att John Ausonius kan överlämnas till Tyskland för rättegång. Ausonius själv motsatte sig nu inte ett överlämnande.

DECEMBER 2017

Rättegången mot John Ausonius startar i Frankfurt.

FEBRUARI 2018

Rätten i Landgericht i Frankfurt dömer John Ausonius till livstid för det 26 år gamla mordet på den då 68-åriga Blanka Zmigod.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.