Lastbilen som användes vid dådet. Foto: TT

Uppgifter: Lastbilschauffören försökte stoppa Berlinterroristen

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilschauffören ska ha levt ända fram till attacken på julmarknaden i Berlin. Enligt uppgifter försökte han sannolikt ta över ratten från gärningsmannen – som högg honom med kniv. ”Han såg ut som om han hade varit ute i strid”, säger åkeriägaren Ariel Zurawski.

Minst tolv personer dog och tiotals skadades när lastbilen körde rakt in en folkmassa vid Breitscheidplatz på måndagskvällen. Enligt polisen pekar allt på att det rör sig om en terrorattack. Gärningsmannen är fortfarande på flykt.

Långtradaren som användes vid attacken tillhörde ett polskt åkeri, som uppger att man inte hade någon kontakt med den 37-årige föraren efter klockan 16 den aktuella dagen. Han skulle ha lämnat av sin last från Italien i Berlin på måndagen och sedan fortsatt hem till Polen.

Attentat i Berlin 2016

Grep tag i ratten

Nu uppger källor till tyska tidningen Bild att föraren, baserat på obduktionsresultatet, levde ända fram till dådet. Han ska ha suttit inne i förarkabinen när terroristen mejade ned människor med fordonet.

Enligt källorna försökte chauffören sannolikt stoppa gärningsmannen genom att gripa tag i ratten, varpå förövaren högg honom med en kniv.

– Det måste ha varit en kamp, säger en källa till tidningen.

Stick- och skottskador

Åkeriägaren Ariel Zurawski berättar att polisen ringde på hans dörr vid 22-tiden på måndagskvällen och bad honom identifiera den döde föraren utifrån ett foto. Han menar att föraren, som också var hans kusin, med all säkerhet kämpat mot gärningsmannen, skriver Stern.

– Det var fruktansvärt. Det var stickskador, skottskador. Hans ansikte var svullet. Han såg ut som om han hade varit ute i strid, säger Ariel Zurawski enligt Bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet