”Lättare sagt än gjort att lösa Mexikos problem”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mexikos president López Obrador kom till makten med storslagna löften om att ge landet en nystart. Men att lösa Mexikos strukturella problem är lättare sagt än gjort.

Att presidentens parti ändå är storfavorit i söndagens mellanårsval beror mer på oppositionens tillkortakommanden än regeringens egna meriter.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

När han blev vald lovade López Obrador att utrota korruptionen i Mexiko och på så sätt nedmontera ”la mafia del poder” – maktmaffian – som han menar styrt landet på vanligt folks bekostnad.

En kompiskapitalism där täta kontakter mellan politiska makthavare och näringslivstoppar var nyckeln till stora pengar. Men López Obradors första tid vid makten blev inte den stora omvandling som vissa hoppats på och andra fruktat.

Svår placera på höger-vänsterskala

López Obrador beskrivs ofta som en vänsterpolitiker. Men sanningen är att den mexikanska presidenten inte är lätt att placera in på en traditionell politisk skala. Vad gäller den ekonomiska politiken har han en typisk vänsterretorik som ställer en korrupt maktelit mot det mexikanska folket. Men samtidigt är han mycket försiktig med finanspolitiken och har satt besparingar före investeringar.

López Obrador beskriver sig även som kristen och har tydliga konservativa drag – till exempel har han till den snabbt växande feministiska rörelsens stora besvikelse vägrat att ta ställning i politiskt laddade moralfrågor som abort. Och López Obrador hade sin nationalistiska framtoning till trots en förvånansvärt god relation till Donald Trump.

Militariseringen fortsätter

Ett stort misslyckande för presidenten har varit säkerheten där knarkkartellernas våld fortsätter att plåga Mexiko. Under sin valkampanj lovade López Obrador att bryta med sina föregångares militaristiska linje och i stället fokusera på de underliggande orsakerna till att nya ungdomar hela tiden dras in i den organiserade brottsligheten.

Men väl vid makten valde López Obrador att låta militären vara kvar på gatorna under ledning av ett nybildat nationalgarde. Och våldet har fortsatt att ligga på rekordnivåer. 2019 var det våldsammaste året i Mexikos moderna historia och under pandemiåret 2020 minskade våldet bara marginellt.

Presidenten satsar på oljeraffinaderi

Ett annat område där det råder stor brist på nya idéer är energipolitiken. López Obrador har valt att satsa på ett kritiserat bygge av ett nytt oljeraffinaderi i stället för att lägga tyngdpunkten på att utveckla Mexikos enorma potential för förnyelsebart – inte minst solenergi.

Med tanke på de minst sagt blandade resultaten hittills – hur kommer det sig då att regeringspartiet Morena ändå är storfavorit i mellanårsvalet? Jo, det handlar framför allt om den mexikanska oppositionens oförmåga till självkritik och förnyelse. För många mexikaner är det otänkbart att rösta på de traditionella partier som styrt landet under decennier och ses som ansvariga för de stora samhällsproblemen. Och att de tidigare dödsfienderna PRI och PAN nu gått i allians för att försöka stoppa López Obrador gör deras trovärdighet ännu mindre.

Största valet i Mexikos historia

Under söndagens val står 21 000 folkvalda poster på spel – det största valet i Mexikos historia. Det handlar om kongressledamöter, guvernörer, borgmästare och representanter till kommunalfullmäktige. Presidentens eget parti Morena är storfavorit till att få en majoritet i kongressen. Frågan är hur stor valsegern ska bli och om det räcker till kvalificerad majoritet vilket krävs för att driva igenom förändringar av konstitutionen. Kritiker varnar för att Mexiko kan gå i auktoritär riktning om för mycket makt koncentreras i ett partis händer och pekar på hur presidenten använder sina dagliga presskonferenser till att angripa medier och civilsamhälle.

Även om det stora förändringarna uteblivit sedan López Obrador kom till makten så representerar presidenten ett nytt sätt att bedriva politik på – med direkt tilltal och där många fattiga mexikaner för första gången upplever att en president kan deras verklighet och tar den på allvar. Och det lilla betyder mycket i ett land där många medborgare helt hade givit upp hoppet om politiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.