Alma Barragan, borgmästarkandidat i staden Moroleón i Mexiko, mördades efter att under en valkampanj delat sin plats i en Facebook Live-sändning. Foto: Armando Solis/TT

Kandidaten bjöd in till kampanjmöte – blev skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Att kandidera med livet som insats. Inför söndagens val i Mexiko har minst 89 politiker mördats när drogkarteller och kriminella nätverk gör allt för att sätta press på både väljare och folkvalda. För borgmästarkandidaten Alma Barragan blev en Facebook-inbjudan hennes sista framträdande.

I helgen är tid för mellanårsval i Mexiko. Landets regering har beskrivit valet som det största någonsin där bland annat 500 federala ledamöter till underhuset, 15 guvernörer och flera tusen borgmästare ska väljas.

Men när vallokalerna stänger den 6 juni kan det också visa sig bli det blodigaste.

Sedan 7 september förra året har minst 89 politiker mördats, enligt det mexikanska Etellekt Consultores som kartlägger det politiska våldet i landet.

På lokal nivå är hotet som allra störst. Där kan beslutet att kandidera till borgmästare i många fall vara förenat med livsfara.

Delade position på Facebook

Förra tisdagen mördades Alma Barragan, borgmästarkandidat i den våldsdrabbade staden Moroleón, kort efter att ha sänt live på Facebook. I sändningen delade Barragan sin position och uppmanade väljare att möta henne för att diskutera politiska förslag. Men det blev inget evenemang, istället sköts hon på platsen av en okänd gäringsman.

I söndags meddelade Alma Barragan dotter, Denisse Sánchez Barragan, att hon med bara några dagar kvar till valet tar över kandidatposten från sin mor.

– Den här stunden bär jag på många känslor, rädsla, ilska, smärta, sorg och en stor hjälplöshet. Men i dag är jag här för min mamma, för hennes folk, jag är här för allt hon alltid har kämpat för, säger hon i ett framträdande Youtube.

Karteller sponsrar kandidater

Alma Barragan är en av 35 borgmästarkandidater som fått sätta livet till inför söndagens val. Motiven bakom det politiska våldet, med metoder som kidnappningar, mordbränder och utpressningar, hör inte sällan ihop med drogkarteller och andra kriminella krafters vilja till inflytande.

Enligt Ana Maria Salazar, expert på säkerhetsfrågor i Latinamerika, är det inte ovanligt att den organiserade brottsligheten själva hjälper till att finansiera och marknadsföra en viss kandidat.

– De här organisationerna vill ha en person på posten som låter dem existera och som gör att de kan kontrollera sina territorier, säger Ana Maria Salazar till CNN.

Presidenten: ”De vill skrämma väljare”

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador sa att det inte råder några tvivel att mordet på Alma Barragan utfördes av kriminella organisationer, allt för att skrämma väljare från att gå och rösta.

– När folk i stor utsträckning undviker att rösta dominerar maffian valen, sa Andrés Manuel López Obrador på en pressträff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.