Foto: SVT

Två turister dog i lavin på Svalbard

Uppdaterad
Publicerad

Två tyska turister omkom i en lavin på Svalbard i dag. De ingick i en turistgrupp som åkte snöskoter på en glaciär söder om gruvsamhället Barentsburg.

Myndigheterna larmades vid 15-tiden om att två personer saknades på Fridtjofglaciären, 15-20 kilometer söder om Barentsburg. Ett stort räddningspådrag drogs i gång, men dåligt väder gjorde att räddningshelikoptern inte kunde landa på platsen, skriver det norska public servicebolaget NRK. Räddningspersonal med lavinhund fick i stället ta sig dit landvägen.

Att turisterna omkommit bekräftades några timmar senare av norska statens högste representant på ögruppen, sysslomannen, skriver Dagbladet.

Enligt NRK ingick turisterna i ett sällskap från det ryska företaget Arctic Travel Company Grumant, bestående av två guider och fem utländska turister.

Svalbard är en ögrupp  som ligger norr om Skandinavien uppe i de nordligaste delarna av Atlanten. Barentsburg är en gruvort och är ögruppens andra största samhälle efter Longyearbyen, med 450 invånare. Orten styrs av det ryska statligt ägda gruvbolaget Trust Arcticugol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.