Foto: TT

Ryssland och USA i toppmöte om Syrien

Uppdaterad
Publicerad

En över två timmar försenad presskonferens hölls idag mellan Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, och hans amerikanska kollega, Rex Tillerson. Orsaken till förseningen var att Tillerson oväntat träffade president Vladimir Putin – ett oplanerat möte som tyder på samarbetsvilja mellan länderna.

– Det finns försök till att sabotera vårt samarbete, säger den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, under presskonferensen med Rex Tillerson, och tillade att en särskild grupp med sändebud från både Ryssland och USA kommer etableras för att förbättra relationen mellan länderna.

– Världens två största kärnvapenmakter kan inte ha en sådan här relation, säger Rex Tillerson.

Syrienkriget

Det de två utrikesministrarna kan hålla med varandra om är framför allt att den högsta prioriteten i Syrien är att bekämpa terrororganisationer som Nusrafronten och IS.

LÄS MER: Tillerson träffar Lavrov i Moskva

– Man har ändå lyckats att komma från avgrundens rand och komma tillbaka till en samtalston och komma överens om vissa punkter, säger SVT:s utrikeskommentator, Eva Elmsäter och tillägger att det var en, i övrigt, positiv presskonferens.

– Det känns som att man verkligen tagit upp det som varit besvärligt, säger Eva Elmsäter.

Ministrarna oense om kemattacken

Men utrikesministrarna är fortfarande inte ense om vem det är som ligger bakom kemvapenattacken i Syrien förra veckan. Under presskonferensen sa Tillerson att attacken var ”planerad och beordrad av syriska regimkrafter”.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

TV: Pappan till dödade tvillingarna: ”De låg i en hög”

Lavrov, däremot, kräver en objektiv FN-utredning för att ta reda på vad som hände i den syriska staden Khan Sheikhoun, och för att fastställa vem som låg bakom attacken.

– Alla anklagelser mot den syriska regimen baseras på avlägsna bevis, säger Lavrov.

Mötet mellan Lavrov och Tillerson sker mindre än en vecka efter att USA överraskade världen med en missilattack mot ett syriskt flygfält nära staden Homs. Det var ett svar på en kemvapenattack, som USA skyller på den syriska regimen, som dödade över 80 människor, inklusive många barn. 

Strax efter presskonferensen lade Ryssland sitt åttonde veto i FN:s säkerhetsråd för att blockera fördömandet av användandet av dödliga kemiska vapen i Syrien.

Tillerson: Assads regi går mot sitt slut

Rex Tillerson säger under presskonferensen att Assadfamiljens regi i Syrien går mot sitt slut.

– Jag hoppas att regimens närmaste allierade, Ryssland, kan hjälpa [Bashar al-Assad] komma fram till det.

LÄS MER: G7: Ingen framtid möjlig med al-Assad

Lavrov svarar med att ge flera exempel på hur olika ledare runtom i världen störtades av västmakter, till exempel Libyen och Irak, med motiveringen att störta diktaturer.

– Den här besattheten av att störta diktaturer känner vi väl till. Om det finns något framgångsrikt exempel av störtandet av en diktatur kan ni gärna presentera det för mig, säger Lavrov, och tillägger att Syrien måste vara en säker plats för alla syrier, oavsett etnisk grupp eller religiös tillhörighet.

Missilattacken ”får inte upprepas”

Spänningarna blev tydliga när mötet mellan Lavrov och Tillerson inleddes klockan 10 i dag svensk tid. Lavrov sade enligt nyhetsbyrån Reuters att den attack som USA genomförde mot ett flygfält i Syrien förra veckan var ett brott mot internationell lag och inte får upprepas.

ANALYS: Eva Elmsäter: Trump skapar osäkerhet i Moskva

Men strax innan presskonferensen var planerad att börja meddelades det att Tillerson och Putin satt i möte med varandra, trots att det inte var bekräftat sedan innan. Putin och Tillerson känner varandra sedan tidigare, när Tillerson jobbade inom oljeindustrin, och mycket tyder på att de hade ett konstruktivt samtal.

Även om länderna fortfarande är oense om många saker, var budskapet från dagens presskonferens att det finns ett underlag för att förbättra relationerna mellan Ryssland och USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet