Foto: Scanpix

Le Monde: Fransmännen är nollor

Uppdaterad
Publicerad

”Les français sont nul”, fransmännen är nollor. Så inleder franska tidningen Le Monde om resultatet från PIAAC-undersökningen.

Tidningens utbildningsreporter Benoît Floc'h fäster sig särskilt vid att vuxna fransmän inte ens är medelmåttor utan ganska usla i de kategorier som undersökningen bedömt.

Att inte heller franska 15-åringar klarar sig särskilt hyfsat i tidigare PISA-undersökningar gör inte saken bättre.

Brister i franska systemet

Men Floc'h betonar de mycket stora skillnaderna inom gruppen vuxna. Yngre vuxna klarar sig betydligt bättre än äldre.

– Egentligen handlar detta inte om läskunnighet utan om bristerna i det franska statliga yrkesutbildningssystemet”, summerar Floc'h.

Tyska der Spiegel konstaterar i stället att tyskarna visserligen är medelmåttor men ändå borde skämmas.

Kan inte använda datormus

Dessutom är hela tio procent av de vuxna tyskarna så dåliga på att lösa problem med datorhjälp att de inte vet hur de ska använda en datormus. Även i Tyskland klarar sig yngre vuxna bättre än äldre.

Tysklands största svaghet är dock enligt Spiegel att ojämlikheten i samhället påverkar så starkt. Det har avgörande betydelse om exempelvis ens föräldrar tagit studenten eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer