Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vasyl, invånare i Keretsky, säger att det är första gången något liknande hänt i byn. Foto: Suspilne/Ukrainas nationella polis.

Ledamot kastade granater på möte – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

En ledamot i en lokal folkvald församling i västra Ukraina kastade granater på ett möte på fredagen. 26 människor skadades, enligt den ukrainska polisen. En av de skadade uppges ha avlidit på sjukhus.

Händelsen utspelade sig på fredagsmorgonen i byn Keretsky i västra Ukraina nära gränsen mot Ungern.

Skulle rösta om budgeten

Byns folkvalda representanter hade samlats för ett möte där de skulle diskutera nästa års budget, årets ekonomiska resultat och även rösta om den sittande ordföranden skulle få en bonus.

Diskussionen blev het och 90 minuter in i mötet, som livesändes på internet, ses en av ledamöterna högljutt protestera mot budgeten. Mannen lämnar sedan rummet tillsammans med ytterligare en man.

Några minuter senare kommer mannen in i rummet igen och ställer sig framför dörren. Därefter tar han upp flera granater ur sina jackfickor. Han försöker först få de övriga personernas uppmärksamhet och kastar sedan de osäkrade granaterna framför sig in i mitten av rummet. Sekunder senare exploderar de och panik utbryter.

Medlem i Zelenskyjs parti

”26 personer skadades, för två av dem är tillståndet allvarligt”, skriver den ukrainska polisen på sin Facebooksida. En av de skadade avled senare på sjukhus, rapporterar den ukrainska tidningen Ukrainska pravda med hänvisning till myndighetskällor.

Ukrainska medier pekar ut gärningsmannen som medlem i Volodymyr Zelenskyjs parti ”Folkets tjänare” och skriver att han haft en längre konflikt med ordföranden, som ska ha valts in på ett mandat för det proryska partiet ”Oppositionsplattformen – för livet”.

Har häktats

– Ledamoten lämnade en lapp i sin bostad som nu studeras av utredningen där det framgår att han planerade ett sådant dåd, säger Ukrainas inrikesminister Ihor Klymenko enligt public service-bolaget Suspilne.

Ledamoten har häktats, skriver domstolen i staden Uzjgorod i en uppdatering på sociala medier. Mannen, som är i 50-årsåldern, misstänks nu för att ha utfört en terrorattack.

Många ukrainare har tillgång till vapen på grund av det rådande kriget med Ryssland, men det finns i nuläget inga bevis för att det inträffade på något sätt skulle vara kopplat till konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.