Tandläkaren Walter Palmer blev i somras ett namn på allas läppar sedan det uppdagats att han skjutit det zimbabwiska lejonet Cecil. Han tvingades då gå under jorden sedan han utsatts för dödshot. Utanför hans mottagning samlades människor för att protestera, till de mjukare hör gossedjuren som placerades vid entrén. Foto: TT

Lejonet Cecils baneman slipper åtal

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer, känd för att ha dödat den populära lejonhannen Cecil i Zimbabwe, kommer inte att åtalas, uppger Reuters.

Enligt Zimbabwes miljöminister Oppah Muchinguri-Kashiri har myndigheterna samarbetat med polis och åklagare, och det har visat sig att Palmer hade alla sina papper i ordning när han kom till Zimbabwe.

Det väckte protester över hela världen då tandläkaren från Minnesota i juli sköt lejonet Cecil, som lockats ut ur en nationalpark i Zimbabwe.

Lejonet Cecil

Massiva protester

Mannens höll sin mottagning stängd under lång tid på grund av omfattande protester, där människor samlats med plakat och ropade ”mördare” och ”Ge dig iväg från stan!”. Entrén till mottagningen tapetserades också av skyltar med imperativ som ”ruttna i helvetet!”. Andra mjukare protester infattade rader av gossedjur.

Bland de upprörda kommentarerna i sociala medier under sommarens proteststorm fanns en rad som uppmanade till bojkott och att på så vis beröva skytten hans försörjning. Fler än 140.000 namnunderskrifter lämnades också in till Vita huset om att Palmer skulle lämnas ut till Zimbabwe.

Ångrar sig

I en intervju sa han senare att han inte skulle ha skjutit lejonet om han kännt till dess identitet:

– Om jag hade vetat att det här lejonet hade ett namn och var viktigt för landet eller för en studie så hade jag självklart inte tagit dess liv, sa Palmer i en intervju med nyhetsbyrån AP och tidningen Minneapolis Star Tribune.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet