Lejonet Cecil sköts först med pilbåge och avlivades sedan med gevär 40 timmar senare. Foto: TT.

Mannen som sköt lejonet Cecil talar ut

Uppdaterad
Publicerad

Storviltsjägaren som blivit ökänd världen över för att ha dödat lejonet Cecil, ska nu börja jobba igen efter att ha hållit sig undan i över en månad. Han hävdar att han aldrig skulle ha skjutit ihjäl lejonet i Zimbabwe om han känt till hur omtyckt det var.

– Om jag hade vetat att det här lejonet hade ett namn och var viktigt för landet eller för en studie så hade jag självklart inte tagit dess liv, säger jägaren i en intervju med nyhetsbyrån AP och tidningen Minneapolis Star Tribune.

Det var i början av juli som Cecil lockades ut från en nationalpark för att jagas med pilbåge. Jakten gick dåligt, och lejonet ska ha vandrat omkring skadad i 40 timmar innan det fälldes. Uppgifter som jägaren menar är överdrivna. Lejonet spårades upp och sköts ihjäl dagen efter, säger han.

Lejonet Cecil

Jägaren vill inte avslöja var han dragit sig undan, men säger att han planerar att återvända till sin tandläkarmottagning i Minneapolis på tisdagen. Utanför den har återkommande protester hållits efter att han namngavs i medier i slutet av juli.

Han säger sig vara ”förkrossad” över att personalen på mottagningen och hans familj påverkats av reaktionerna.

Krav har rests på att jägaren ska utlämnas till Zimbabwe för att ställas inför rätta för tjuvjakt. Amerikanska myndigheter har inte hört av sig angående någon brottsutredning, säger hans rådgivare, advokaten Joe Friedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet