Jericho, till vänster, i kamp med sin bror Cecil i nationalparken Hwange i Zimbabwe förra året. Foto: TT

Falskt alarm: Cecils bror inte död

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen kom uppgifter om att lejonets Cecils ”bror”, Jericho, skulle ha skjutits ihjäl av tjuvjägare. En djurskyddsorganisation i Zimbabwe uppgav att lejonet dödats, men forskare har nu kunnat visa att det rörda sig om ett falskt alarm. Jericho lever frotfarande och ser ut att må bra.

Jericho, kamrat och ”bror” till det dödade och omtalade lejonet Cecil, uppgavs under lördagen ha skjutits till döds. Det uppgav djurskyddsorganisationen Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF) på sin Facebooksida.

Lejonet skulle ha dödats i nationalparken Hwange i Zimbabwe under lördagen, berättar en talesperson för parken för CNN. Jakten var inte sanktionerad och skedde olagligt.

Lejonet Cecil

”Det är med stor avsky och sorg som vi just har informerats om att Jericho, Cecils bror, dödades i dag. Vi är helt förkrossade,” skrev ZCTF på Facebook.

Under natten mot söndagen framkom det senare att det rörde sig om ett falskt larm. Jerichos sändare är fortfarande aktiv och signalerar att lejonhannen fortfarande lever och mår bra. Varför ZCTF och parken gick ut med den felaktiga informationen är ännu inte klart, men de har på söndagen tagit tillbaka sin uttalanden.

Inte blodsbröder

Cecil och Jericho var inte riktiga blodsrelaterade bröder, men sågs som sådana då de kom ovanligt bra överens och respekterade varandras flockar, som levde i samma nationalpark. Det förklarade forskare för AP efter nyheten om Cecils död.

När en flockledande lejonhanne dör ligger det i artens natur att lejonet som träder in och axlar rollen som ny alfahanne dödar sin föregångares ungar, för att själv para sig med flocken honor och skapa en ny generation avkomma. När Jericho trädde fram som ny alfahanne över både sin egen och sin kamrat Cecils flock kunde han låta Cecils ungar leva vidare som sin egen avkomma, förklarar Brent Stapelkamp, som varit en del av ett forskarlag som studerat Cecil under nio års tid, för AP.

Zimbabwe vill få jägaren utlämnad

Lejonet Cecil dödades av en tjuvjägare den 1 juli i år. Cecils död väckte stor internationell uppståndelse då lejonhanen stod under jaktskydd, och var något av en symbol för nationalparken och populär bland såväl turister som parkvårdarna.

En amerikansk tandläkare har identifierats som den som dödade Cecil. Han har tvingats drar sig undan från offentligheten på grund av den våg av hot som byggts upp mot honom sedan han pekats ut som ansvarig för lejonets död. Zimbabwe försöker nu få tandläkaren utlämnad från USA för att ställas inför rätta för tjuvjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lejonet Cecil

Mer i ämnet