Utrikesminister Ann Linde (S) och EU-parlamentarikern Evin Incir (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT & Christine Olsson/TT

Svenska politiker anklagas för terrorkoppling i turkisk media

Uppdaterad
Publicerad

Påståenden om att svenska politiker representerar PKK är allvarliga anklagelser som saknar grund, enligt utrikesminister Ann Linde (S). I turkisk media har enligt Ekot fem svenska politiker pekats ut och anklagats för att samarbete med den terrorstämplade kurdiska gerillan.

Det är i tidningen Turkiye Gazetesi som fem politiker med kurdisk bakgrund pekats ut och anklagats för att samarbeta med den av EU, USA och Turkiet terrorstämplade PKK. 

En av dem som enligt Ekot pekats ut är Evin Incir, socialdemokrat som sitter i EU-parlamentet.

Sverige och Nato

– Jag känner mig väldigt sårad och förbannad över lögner som sprids och det är oacceptabelt, säger hon till Ekot.

På fredagen har utrikesminister Ann Linde uttalat sig på Twitter. Hon skriver där:

”Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratiska församlingar representerar terrororganisationen PKK. Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle”. SVT Nyheter har kontaktat UD för ett förtydligande om vilka utpekanden Linde syftar på. UD:s presstjänst meddelar att man avstår att kommentera ytterligare och hänvisar till det som Linde skriver på Twitter.

Tidigare i veckan meddelade turkiska utrikesdepartementet att representanter från Sverige och Finland skulle ha ett möte på diplomatisk nivå med representanter från Turkiet. Uppgifterna gällde ett möte nu i onsdags i Ankara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet