Det är inte aktuellt att inleda den svenska evakueringsplanen för Afghanistan i nuläget, enligt utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild. Foto: Igor Kovalenko/TT

Linde: Inte aktuellt med evakuering just nu

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Afghanistan kontrolleras nu av talibanerna, efter att rörelsen på kort tid övertagit stad efter stad i en kraftig offensiv. USA och Storbritannien har skickat trupper för att påbörja en evakuering av sin ambassadpersonal. Från svenskt håll är någon evakuering inte aktuell i nuläget, enligt utrikesminister Ann Linde.

Under torsdagen tog talibanerna över tre provinshuvudstäder, och under fredagsmorgonen kom beskedet att de kontrollerar ytterligare en, Lashkar Gah. Totalt har de nu intagit 13 av landets 34 provinshuvudstäder, och oron för huvudstaden Kabul stiger.

USA:s militär befarar att Kabul kan falla i talibanernas händer inom 30 till 90 dagar, enligt uppgifter från en tjänsteman som tidningen Washington Post publicerade tidigare under veckan. Men det skulle också kunna gå snabbare än så, enligt andra bedömare.

Talibanernas maktövertagande

– Jag fruktar att Kabul kan falla om bara några veckor, säger Utrikespolitiska institutets forskningsledare Jan Hallenberg till TT.

I Kabul ligger många länders ambassadsbyggnader, så även Sveriges. Efter utvecklingen under torsdagen meddelade USA och Storbritannien att de skickar militärer för att hämta hem delar av sin ambassadpersonal och de medborgare som finns på plats.

Inte aktuellt med svensk evakuering just nu

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i TV4:s Nyhetsmorgon att Sverige arbetar hårt för att garantera säkerheten för sina anställda i Afghanistan.

– Naturligtvis finns det olika planer som handlar om evakuering, det finns det alltid för alla utsända i sådana här lägen. Vi kommer att ta hand om både de utsända och de lokalanställda, säger hon till tv-kanalen.

Någon evakuering är däremot inte planerad att inledas i nuläget, enligt Linde.

– Det viktiga är att vi vill ha ambassaden öppen så länge det bara går, så det är inte aktuellt just nu, säger hon till TV4.

SVT har sökt UD som inte vill lämna ytterligare kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet