Foto: SVT

Ny serie: Lisbeth tar taxi

Uppdaterad
Publicerad

När valrörelsen inför presidentvalet i USA är som hetast tar Rapports nyhetsankare Lisbeth Åkerman tar tempen på vad den vanlige amerikanen tycker.

Lisbeth ropar in en taxi, slår på taxametern och rullar genom några av USA:s betydelsefulla städer – från New York i öster till Los Angeles i väster. Från baksätet söker Lisbeth svar och personliga åsikter om valet som inte speglas bland politiska experter och journalister. Det blev samtal om murar, om att vara fattig, om Black lives matter, om vilken presidentkandidat som är värst och vem som skyddar landet bäst – och en massa annat. 

Lisbeth reste till fem städer i USA: Hillary Clintons och Donald Trumps hemstad New York, San Antonio i Texas som ligger vid den nu så ökande gränsen till Mexiko, Fort Hood där USA:s största militärbas ligger, Salt Lake City i Utah som för första gången kanske väljer en demokratisk presidentkandidat eftersom mormonerna i Utah har väldigt svårt för Trump och till Los Angeles där Trump har en stjärna på Hollywood boulevard, men som demokraterna dominerar.  

Lisbeth tar taxi

I det första avsnittet åker Lisbeth med Jersey Joe som kört taxi i Salt Lake City i 12 år. Han är en varm anhängare av Donald Trump och hatar Hillary Clinton. Men samtalet kom snabbt att kretsa kring invandring och att skydda USA:s gränser. Allt för att försöka förhindra det som Joe ser som Amerikas stundade sönderfall – alla som är ute efter att döda amerikaner. 

Se de första fyra avsnitten redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lisbeth tar taxi

Mer i ämnet