Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, presenterar tre möjliga regeringsalternativ efter valet den 11 september. Foto: SVT

Professorn om regeringsbildningen: ”Den här gången kommer det gå snabbare”

Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverige kommer få en ny regering efter valet den 11 september. Det finns två tydliga regeringsunderlag, men båda med liknande utmaningar.

– Det är ungefär en likvärdig uppgift som Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M) har, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

Efter valet 2018 dröjde det 134 dagar innan Sverige fick en ny regering. Henrik Ekengren Oscarsson menar att vi mycket väl kan få en höst fylld av sonderingar och regeringsförhandlingar.

– Den här gången kommer det gå snabbare, men det kommer krävas förhandlingar. Under de här 134 dagarna var det bara tio faktiska förhandlingsdagar.

Inför valet 2022 finns det två tydliga regeringsunderlag. Till höger: M, SD, KD och L och till vänster: S, V, MP och C. Sedan finns ett tredje alternativ, som enligt Henrik Ekengren Oscarsson har fler likheter än vad många kanske kan tro.

– Det är ett regeringsunderlag som alltid har en egen majoritet och de står faktiskt ganska nära varandra i många av de frågor som diskuteras, säger han.

Hör Henrik Ekengren Oscarsson om tre olika regeringsunderlag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet