Livstid för mord på abortläkare

Uppdaterad
Publicerad

En nyfrälst kristen man som förra våren mördade den amerikanske abortläkaren George Tiller har dömts till livstids fängelse utan möjlighet till nåd de närmaste 50 åren.

Den 67-årige Tiller var en av några få läkare i USA som utförde sena aborter. Han var hatad av abortmotståndare och gick bland dem under namnet Tiller barnamördaren.

Flera attentat mot abortklinik

Innan han sköts ner utanför en kyrka i Wichita i Kansas hade Tiller utsatts för flera andra attentat av fanatiska abortmotståndare. 1993 sköts han i båda armarna utanför sin klinik. 1986 sprängdes kliniken delvis sönder av en bomb på taket.

Mördaren Scott Roeder har erkänt att han förföljde Tiller i månader innan han sköt honom med flera skott i ansiktet.

För domstolen förklarade han att han var tvungen att döda läkaren för att rädda livet på ofödda barn. Han visade ingen ånger i rätten.

-Dina händer är besudlade med barnblod, sade han till rättens ordförande efter domen.

Under domstolsförhandlingarna sade han:

-Det är ingen hemlighet att George Tiller försörjde sig på att döda ofödda barn. Jag stoppade honom så att han inte kunde döda igen. Det var det mest plågsamma och stressande beslut jag har varit tvungen att fatta.

”Inhemsk terrorism”

Vid domstolsförhandlingen kallade Tillers familjeadvokat Lee Thompson mordet för inhemsk terrorism och sade att läkarens tro på kvinnors rättigheter hade förmått honom att fortsätta sitt arbete trots de ständiga hoten om våld.

-Han respekterade och trodde på kvinnors rätt att fatta egna beslut. Han var övertygad. Han gav sitt liv för kvinnors rätt, sade advokaten.

Spoä'nd stämning

När den mördade abortläkaren begravdes i Wichita var flera tusen sörjande där. Utanför kyrkan demonstrerade hans motståndare, bevakade av en ring av poliser.

Demonstranterna bar plakat med texter som ”Gud sände den som sköt” och ”Gud hatar aborter”.

TT/ Rapport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.