Foto: Scanpix

Livstidsdom för giftmord

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska advokaten Gu Kailai, gift med den avsatte toppolitikern Bo Xilai, har dömts till döden ”villkorligt”. Straffet innebär att dödsdomen troligen omvandlas till livstids fängelse om Gu inte begår några nya brott inom två år.

Gu har erkänt sig skyldig till att ha dödat britten Neil Heywood med gift. Hon sade sig ha ”brutit samman mentalt” sedan Heywood hotat hennes son efter en misslyckad affärsuppgörelse.

Efter rättegången, som var stängd för utländska journalister, sade advokaten He Zhengsheng, som representerar offrets familj att den ”respekterade dagens dom”.

Giftmord i Kina

Mordskandalen blev slutet på karriären för Gus make Bo Xilai,som förutspåtts en framtid i kommunistpartiets högsta ledning.

Sedan april utreds Bo för misstänkt korruption och vad som väntar honom är oklart.

”Storbritannien välkomnar att Kina utredde mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood och att de som identifierats som skyldiga åtalades”, sade brittiska ambassaden i ett uttalande efter domen.

Fyra poliser döms för att de försökt hjälpa Gu Kailai att dölja mordet på Neil Heywoo. De ska avtjäna mellan fem och elva års fängelse. Poliserna ska ha gömt bevis och skyllt brittens plötsliga död på överdriven alkoholkonsumtion.

En anställd hos familjen dömdes till nio års fängelse för medhjälp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftmord i Kina

Mer i ämnet