Foto: TT

23-åringen i Delhi hedrad på årsdag

Uppdaterad
Publicerad

Med ljusvakor och böner uppmärksammade Indien på söndagen gängvåldtäkten på en buss i huvudstaden förra året, på årsdagen av det 23-åriga offrets död. Folk samlades bland annat vid Jantar Mantar i Delhis centrum där en minnesplats inrättats.

– Mycket mer behöver göras innan Indien blir ett land fritt från våldtäkter, säger studenten Akash Kumar.

Den brutala våldtäkten väckte uppmärksamhet världen över, och skakade Indien. Omfattande protester mot våld mot kvinnor ledde till att parlamentet skärpte lagarna mot övergrepp.

Våldtäkter i Indien

Efter dådet den 16 december 2012 fördes den 23-åriga studentskan till Singapore för vård, men avled knappt två veckor senare.

Av sex misstänkta har en dött i häkte, fyra dömts till döden och en yngling dömts till fängelse.

Trots det rapporteras nya våldtäktsfall dagligen i landet. På julafton våldtogs en 21-årig tjej av tre män i södra Indien. Efter överfallet attackerades hon igen av sju andra män. Kvinnan fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet