Huaweis finanschef Meng Wanzhou (till vänster) i Vancouver, Kanada. Foto: Jonathan Hayward/AÅ/Arkivbild

USA lovar korrekt process för Huawei-chef

Uppdaterad
Publicerad

USA och Kanada uppmanar Kina att släppa de två kanadensare som utreds i Kina, och lovar samtidigt att Huawei-chefen Meng Wanzhou som gripits i Kanada ska få en korrekt rättslig process.

Wanzhou greps 1 december, misstänkt för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran.

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland uppger att myndigheterna agerar noggrant när det gäller telecomjätten Huaweis finanschef Meng Wanzhous fall. USA vill att hon ska utlämnas på grund av anklagelser om att hon mörkat Huaweis koppling till företaget Skycom, som trots USA:s sanktioner misstänks ha försökt sälja utrustning till Iran.

”Vi är överens om att det viktigaste vi kan göra är att upprätthålla lagen, försäkra oss om att Ms Mengs rätt till en korrekt rättsprocess respekteras och att den nuvarande rättsliga protesten i Kanada hålls opolitisk”, säger Freeland efter att ha träffat bland annat USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington.

Pompeo säger att även USA respekterar lagen ”varje steg på vägen” i ärendet.

Bevakad i husarrest

Meng Wanzhou har släppts mot en borgen på 67 miljoner kronor. Det blev applåder och tårar i rättssalen i Vancouver när beslutet kom. Men hon måste stanna i Kanada och ska vara bevakad i husarrest med elektronisk fotboja.

Meng Wanzhou, greps 1 december när hon skulle byta plan i Vancouver. Kina anser att Kanada och USA har överskridit sina befogenheter och att Wanzou inte brutit några lagar.

Kina har efter att Kanada grep Meng Wanzhou på USA:s begäran gripit två kanadensare som anklagas för att ha skadat landets nationella säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.