Kung Carl XVI Gustaf (arkivfoto) Foto: TT

Kungen: Ett attentat mot vårt samhälle

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen fördömde svenska politiker terrordåden i Paris.

Kung Carl XVI Gustaf uttryckte sin sorg över det som hänt.

– Mina tankar går till alla drabbade, sa han i ett uttalande.

”Jag är chockad över de fruktansvärda händelserna i Paris. Jag känner stor sorg och mina tankar går till alla drabbade, offren och deras anhöriga. Dessa dåd är ett attentat mot hela vårt gemensamma samhälle och det sätt vi vill leva på. Vi är många som känner oro och bestörtning. Det är viktigt att vi står enade tillsammans mot denna ofattbara terrorism”, säger Sveriges statschef i ett skriftligt uttalande till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S) fördömer terrordåden som har drabbat Paris och säger att det är med stor sorg han tagit emot beskedet om det som hänt. Säpo har stärkt sin beredskap och har kontakt med de övriga nordiska säkerhetstjänsterna.

Terrordåden i Paris

– Jag personligen och självklart hela regeringen känner en stor sorg och sympati med våra franska vänner. Dessvärre är det så att vi också har en svensk som har dött och en som har skadats, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Wallström: ”Terrorismens fula tryne”

Utrikesminister Margot Wallström (S) reagerar starkt mot attackerna.

– Det är ett fasansfullt terrordåd som förvandlar fredag den trettonde 2015 till en levande mardröm för Parisbor och hela Frankrike och som har sänt chockvågor ut över världen, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TV4:s Nyhetsmorgon.

– Terrorismen visar upp sitt fula tryne. Det är oskyldiga civila som går på en fotbollsmatch eller går på en konsert eller i en bar, och det är just tanken med terrorismen att sprida skräck och rädsla hos människor, det här är oberäkneligt och det kan hända vem som helst, säger hon.

Wallström fördömer med kraftiga ordalag det som har hänt och kallar det ”en levande mardröm”. Hon trycker på vikten av att EU tillsammans tar tag mot terrorismen.

– Nu är det viktigt att vi talar om att det är oacceptabelt, vi kommer att förfölja och straffa dem som är skyldiga. Vi kommer att resa oss inom EU och visa att vi kan handla och bli ännu effektivare i att bekämpa terrorismen och de antidemokratiska krafterna, säger hon.

”En attack mot vårt samhälle”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterar terrorattackerna i Paris i ett skriftligt uttalande till TT:

”Världen är i chock och sorg efter de fruktansvärda terrorattackerna i Paris. Det är attacker mot Frankrike, mot våra medmänniskor och mot hela vårt samhälle. Mina tankar går till dem som har drabbats och deras familjer.”

– Nu har IS tagit på sig detta nyss, och stämmer det så är det en attack mot hela vår västerländska samhällsmodell. Vi får inte ge efter, vi måste försvara oss. Vår samhällsmodell ska överleva och tåla detta, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

Centerpartiets ledare Annie Lööf säger i ett skriftligt uttalande: ”Chockad över ytterligare ett hemskt och omfattande terrordåd. Det är en fruktansvärd och vidrig ondska vi nu återigen tvingats bevittna i Paris. Mina tankar går till alla de familjer som nu drabbas av sorg.”

Säpo följer utvecklingen

Säkerhetspolisen bedömer i nuläget inte att det finns en förstärkt hotbild mot Sverige.

– Vi följer fortsatt utvecklingen i Paris. Vi har haft kontakt med de nordiska säkerhetstjänsterna. Men i nuläget har dåden ingen bäring mot Sverige eller de svenska intressena, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

TT: Finns det någon stärkt beredskap?

– Vi har haft ett arbete som pågått under natten och som givetvis fortsätter under dagen, säger han.

Stefan Löfven säger till SVT Nyheter att regeringen står i tät kontakt med Säpo. Inrikesminister Anders Ygeman ska under dagen ha ett möte med Säpo.

Möte med säkerhetspolitiska rådet

Stefan Löfven har också kallat in säkerhetspolitiska rådet till ett möte vid tolvtiden.

– Det blir ett sätt att höra med alla ansvariga myndigheter och andra hur de bedömer säkerhetsläget så länge. Än så länge har ingen uppgraderat säkerhetshoten mot Sverige. Vi ska också prata om hur vi visar solidaritet mot Frankrike, hur vi agerar inom EU och hur vi försäkrar att svenskarna är så säkra som det över huvud taget går att ha dem, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Fakta: Säkerhetspolitiska rådet

I samband med ubåtskränkningarna i Stockholms skärgård i slutet av förra året inrättade statsminister Stefan Löfven (S) ett säkerhetspolitiskt råd. Det leds av honom själv och består också av vice statsministern, utrikesministern, försvarsministern och inrikesministern. Även andra ministrar och berörda myndigheter kan kallas in.

Sedan dess har rådet träffats minst tre gånger.

Rådet har kritiserats av KU-ordföranden Andreas Norlén (M) för att det inte finns någon dokumentation av vad som sker i rådet. Men statsministern har framhållit att rådet inte fattar några beslut, utan är ett koordinerande, beredande organ. Därmed behövs inte någon bättre dokumentation än de mötesanteckningar som finns, anser han.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet