Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Ann Linde (S). Foto: LArs Larsson/TT, SVT

Löfven om Belarus: ”Vi står enade med belarusiska folket”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven ser med stort allvar på utvecklingen i Belarus och markerar mot presidentvalet i ett uttalande. Inom EU ska stats- och regeringscheferna samtidigt hålla ett extrainsatt möte om situationen i landet.
– Vi står enade med det belarusiska folket, och stödjer helhjärtat dess rätt att själva bestämma sin framtid och fritt välja sina ledare, säger Stefan Löfven i ett uttalande.

Flera länder har kritiserat och ifrågasatt presidentvalet i Belarus den 9 augusti då den sittande presidenten Alexander Lukasjenko utropade sig själv till segrare efter ett påstått väljarstöd på närmare 80 procent.

Utrikesminister Ann Linde (S) sade på måndagen att  det blir svårt för Lukasjenko att sitta kvar. Linde har även i egenskap av tillträdande ordförande i OSSE (Organiationen för säkerhet och samarbete i Europa) erbjudit sig medla i Belarus.

– Det är osäkert om regeringen eller president Alexsander Lukasjenko kommer ta emot oss. Lukasjenko har sagt att han inte är intresserad av utländsk medling, medan oppositionen har sagt att den är det, säger Ann Linde till TT.

Från OSSE:s sida vill man försöka undvika att läget i Belarus förvärras. Ann Linde understryker att utvecklingen kan gå väldigt fort åt fel håll.

– Det finns fortfarande risker att situationen i Belarus kommer destabiliseras, risk för nya våldsamheter och det går inte att utesluta ett scenario där Ryssland är mer aktivt och försöker påverka vad som händer.

Löfven fördömer våldet

Statsminister Stefan Löfven ser allvarligt på situationen i landet och kritiserar presidentvalet.

– Presidentvalet den 9 augusti var varken fritt eller rättvist, och jag fördömer våldet mot och arresteringarna av fredliga demonstranter som den belarusiska regimen och myndigheterna är ansvariga för, säger Stefan Löfven i ett uttalande och fortsätter:

– De mycket omfattande demonstrationer vi sett i Belarus de senaste dagarna visar med all tydlighet att det belarusiska folket inte accepterar det utannonserade valresultatet utan strävar efter demokratisk förändring och reformer.

EU håller möte

Stefan Löfven säger även att Sverige står enade med folket i Belarus och att man stödjer folkets rätt att bestämma över sin framtid.

– Belarus suveränitet och territoriella integritet samt det belarusiska folkets vilja behöver respekteras av alla.

EU:s stats- och regeringschefer håller ett extrainsatt möte på onsdag för att diskutera situationen i Belarus.

– Vi står enade med det belarusiska folket, och stödjer helhjärtat dess rätt att själva bestämma sin framtid och fritt välja sina ledare. Belarus suveränitet och territoriella integritet samt det belarusiska folkets vilja behöver respekteras av alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer