Alexander Lukasjenko. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Belarus ledare: Villig att dela makten – men inte under hot

Uppdaterad
Publicerad

Belarus president Alexander Lukasjenko säger sig nu vara beredd att ändra landets konstitution och tillåta maktdelning. Men han vill göra det på sina egna villkor.

Efter de senaste dagarnas massprotester och oro i landet uppger nu Belarus president Alexander Lukasjenko att han är beredd att dela den styrande makten. I en tv-intervju öppnade han för ett nytt parlaments- och presidentval – men först efter att en folkomröstning om att ändra konstitutionen hållits.

Utspelet bedöms av omvärlden vara ett försök från presidentens sida att vinna tid och trötta ut proteströrelsen. Han understryker också att han inte tänker gå med på något under påtryckning från demonstranter.

Vid ett tal inför fabriksanställda i Minsk tidigare på morgonen var tongångarna än mer oresonliga:

– Vi har hållit val. Något nytt val kommer inte att äga rum förrän ni dödat mig, sade Lukasjenko då till arbetarna enligt nyhetssajten tut.by.

Avfärdar strejker

Utanför fabriken möttes en märkbart irriterad Lukasjenko av burop från demonstranter som fortsatte att kräva hans avgång.

De delvis nya tongångarna från presidenten är ett svar på att landsflyktiga oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja manat till generalstrejk samt föreslagit sig själv som ledare för Belarus fram tills att nya val kan hållas.

Hon har även vädjat till poliser och militärer att ansluta sig till oppositionen.

Strejker ska enligt medieuppgifter ha inletts vid ett antal fabriker, gruvor samt en statsägd tv-kanal. I sitt tal avfärdade Lukasjenko strejkerna som betydelselösa.

– Så, 150 (personer) på någon fabrik, inte ens 200 gör någon skillnad, sa presidenten enligt den statliga nyhetstjänsten Belta.

Omfattande protester

Hundratusentals belarusiska demonstranter har de senaste dagarna gett sig ut på gatorna och krävt Lukasjenkos avgång. I valet som hölls förra veckan fick han över 80 procent av rösterna, – ett resultat som är hårt kritiserat och av många ansett som manipulerat.

Över 6 000 personer ska ha gripits under protesterna. Flera av dessa har vittnat om tortyrliknande förhållanden under tiden de var fängslade.

EU i krismöte

Under måndagen kallade Ukraina hem sin ambassadör från Belarus. På onsdag håler EU:s stats- och regeringschefer ett extrainsatt videomöte för att diskutera situationen i landet, enligt EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.

Samtidigt skärps de internationella tongångarna kring utvecklingen. Lukasjenko hävdar att Nato samlar militära resurser längs Belarus västra gräns, där försvarsalliansen har stor militär närvaro i sitt medlemsland Polen. Nato nekar till anklagelserna.

”Nato utgör inget hot för Belarus och har ingen militär mobilisering i området. Vi är vaksamma, men enbart defensiva, och är redo att hindra aggressioner mot Natoallierade”, säger generalsekreteraren Jens Stoltenberg i ett uttalande under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.