Svetlana Tichanovskaja i ny video. Foto: TT

Tichanovskaja till polisen: Gå med oss och bli förlåtna

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja uppmanar belarusiska poliser och militärer att säga upp sin lojalitet med landets ledare Lukasjenko. Den som gör det kommer att bli förlåten för sina tidigare handlingar, enligt henne.

Hundratusentals belarusiska demonstranter krävde på söndagen den sittande presidenten Alexander Lukasjenkos avgång, som de menar har manipulerat landets valresultatet i förra veckan.

Enligt det hårt kritiserade valresultatet fick Lukasjenko över 80 procent av rösterna. Presidenten förnekar att valet var riggat.

Uppmanar polisen

Samtidigt befinner sig oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i exil i Litauen. I en video på måndagen sa hon sig vara redo att överta makten i Belarus, uppmanade till nyval och krävde att landets politiska fångar släpps fria.

Över 6 000 personer ska ha gripits i landet sedan valet. Flera har vittnat om tortyrliknande förhållanden i fängelset.

Tichanovskaja vänder sig även till landets poliser och militärer. Den som säger upp sin lojalitet med den sittande regeringen kommer att bli förlåten för sina tidigare handlingar mot folket, säger hon.

Håller militärövning

Samtidigt som det politiska tumultet pågår i landet så ska den belarusiska militären genomföra en militärövning vid sin västra gräns, nära Litauen och Polen, med start på måndagen.

Lukasjenko har tidigare anklagat Nato för att i stora antal ökat sin militära närvaro vid gränsen, något som förnekats av alliansen.

– Vi följer utvecklingen i Belarus, precis som alla andra Natoländer, och så även vad som händer vid vår gräns. Vi kommer inte att förbli passiva i detta, säger Wojciech Skurkiewicz, Polens försvarsminister, enligt Reuters.

Litauen har uppgett att man inte planerar någon motaktion.

– Vi tror inte att det här utgör något stort hot mot den nationella säkerheten, och jag kan försäkra att Litauen inte kommer reagera på något sätt, sa Dainius Gazauskas, ordförande i säkerhets – och försvarskommittén uppger AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.