Minskbon Andrei tror på förändring: ”Jag är trött på Lukasjenko”

Uppdaterad
Publicerad

Presidentvalet i Belarus har skapat en våg av protester som saknar tidigare motstycke. En av de tiotusentals som öppet visat sitt missnöje mot presidenten Alexsander Lukasjenko är 25-årige Andrei. Som han ser det finns det allt att vinna – men också allt att förlora.

Det är första gången som Andrei och hans familj och vänner beslutat sig för att ge sig ut på Minsk gator för att demonstrera mot den politiska situationen i landet.

– Jag är trött på Lukasjenko. Alla är det. Det här är det första av sex val som det faktiskt ser ut att finnas en chans till förändring. Till och med personer som tidigare röstat på honom är ute och protesterar, säger han till SVT Nyheter.

Protester i Belarus

Vad är annorlunda den här gången?

– I alla tidigare val har oppositionen varit väldigt svag. Den här gången har vi en kandidat (Svetlana Tichanovskaja) som erbjuder ett rättvist omval. Och de andra oppositionskandidaterna har slutit upp bakom henne. Det har inte hänt tidigare.

Planerar att lämna landet

Men för att Lukasjenko ska tvingas bort från presidentposten räcker det inte med att oppositionen enar sig, tror Andrei. Det krävs även att hans allierade vänder honom ryggen.

– Vissa gör det redan. Det verkar nu som att det statliga tv-bolaget, som tidigare varit väldigt lojala mot honom, kommer att gå i strejk och flera av de högprofilerade journalisterna deltar i protesterna, säger han.

Andrei tvivlar på att protesterna och den nationella strejken kommer att fortlöpa om ingenting händer inom den närmsta veckan. Om Lukasjenko blir kvar vid makten planerar han att lämna landet.

– Om han vinner kommer det resultera i ett blodbad. Det värsta man kan göra här är att engagera sig politiskt. Deltagande i de här protesterna kan leda till långa fängelsestraff, att man förlorar jobbet eller förbjuds att resa från landet, säger han. 

*Andrei heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Belarus

Mer i ämnet