Sveriges statsminister Stefan Löfven närvarde vid onsdagens EU-toppmöte om brexit. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Löfven om förlängd brexit: ”Jag är nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Stefan Löfven är inte orolig över att Storbritannien ska arbeta emot EU under de månader som väntar.

– De har ju själva sagt att de inte vill obstruera arbetet, säger statsministern efter EU:s krismöte om brexit.

Trots omständigheterna var det en lättad statsminister som lämnade EU-toppmötet i Bryssel tidig natt mot torsdag. Det efter EU gått med på att ge Storbritannien möjligheten att förlänga brexit till och med den 31 oktober.

– Ja, jag är nöjd. Det är bra att få en överenskommelse. Alternativet hade varit att vi hade fått ett oordnat utträde, säger Löfven till SVT Nyheter.

Brexit

Statsministern talar främst om att förlängningen innebär att företagare och privatpersoner kan pusta ut, om inte i alla fall tillfälligt.

– Det betyder oerhört mycket för enskilda människor och företag. Men förlängningen löser i sig inte problemen, men nu finns det utrymme att föra samtalen i London vidare som förhoppningsvis leder till en överenskommelse, säger han.

Fortfarande risk för hård brexit

Fortfarande riskerar ändå Storbritannien en hård brexit – som kan inträffa redan om några veckor.

– Den första skarpa avstämningen görs i maj. Då är Storbritannien när man fortsatt är medlem i EU skyldig att hålla val till Europaparlamentet. Gör man inte det så åker man ut den 1 juni, säger Löfven.

– De deltar till exempel inte praktiskt i förhandlingarna om långtidsbudgeten. De har heller ingen önskan om att försvåra och lägga sig i på ett sådant sätt som skulle försvåra processen. Så jag ser inte det som något problem, säger statsministern efter toppmötet.

Löfven: ”En ny situation”

Löfven säger att den politiska situationen i Storbritannien är unik och landets politiker behöver ha tid att närma sig varandra.

– Det som är nytt nu är att samtalen mellan Tories och Labour har kommit igång. Det är vi vana vid i Sverige och andra länder att så gör man. Men i Storbritannien är det inte vanligt. Det är unikt. Det här har inte hänt sedan andra världskriget.

– Då är det en ny situation och då vill vi ge den situationen en möjlighet, säger Löfven i Bryssel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet