AFD:s inflytande i omröstningen skapade protester på flera håll i Tyskland. Här utanför Thüringens Landtag i Erfurt. Foto: FILIP SINGER/EPA/TT

Lokalval skapar politisk jordbävning i Tyskland

Publicerad

Delstaten Thüringens regeringschef avgår bara ett dygn efter att han blivit vald. Valet kom som en chock när högernationalistiska AFD kuppade omröstningen och därmed agerade kungamakare för första gången. Händelsen beskrivs som en politisk jordbävning och ”det värsta lågvattenmärket under den tyska efterkrigstiden” av kritiker. Nu väntas nyval i delstaten.

Allt var till synes avgjort på förhand när Thüringens parlament samlades under onsdagen. Vänsterpartiet Die Linkes ledare Bodo Ramelow skulle bli omvald som delstatens regeringschef efter förhandlingar med socialdemokraterna SPD och De gröna. Men högernationalistiska AFD kuppade omröstningen genom att rösta på en annan kandidat.

Nu blir Thomas Kemmerich från det liberala partiet FDP regeringschef och AFD har för första gången fått agera kungamakare, skriver flera tyska medier.

När delstaten hösten 2019 gick till val ökade AFD, Alternativ för Tyskland, kraftigt och blev näststörsta parti med 23 procent. Endast Die Linke blev större med 31 procent i den forna DDR-staten. FDP blev minsta parti med fem procent. Att samarbeta med AFD ses som ett tabu av övriga partier i Tyskland och att de nu avgör en förtroendeomröstning skapar starka reaktioner.

Nu kommer den nyvalda regeringschefen avgå, knappt ett dygn efter att han blivit vald, skriver BBC.

”En dålig dag för demokratin”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallar valet för oförlåtligt och säger att onsdagen var ”en dålig dag för demokratin”, skriver statliga Deutsche Welle. Förutom AFD och FDP röstade även Merkels egna kristdemokratiska parti CDU för Kemmerich. Förbundskanslern anklagar nu sitt egna partis Thüringen-förbund för att överge partiets ”värderingar och övertygelser”. CDU:s toppnamn i delstaten Mike Mohring försvarar beslutet i ett Facebook-inlägg och menar att han inte kan ställas till svars för vem ett annat parti röstar på.

Thomas Kemmerich som skulle få uppgiften att försöka bilda en lokalregering lovade att inte samarbeta med AFD. samtidigt fick han kraftig kritik för att ha skakat hand med AFD:s lokalordförande Björn Höcke efter omröstningen. Björn Höcke anses vara extra kontroversiell och har tidigare anklagats för att uttrycka antisemitiska åsikter.

Efter omröstningen utbröt protester i Berlin och utanför Thüringens parlament. SDP:s partisekreterare Lars Klingbeil kallar bland annat omröstningen för ett ”lågvattenmärke i den tyska efterkrigshistorien” skriver Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.