Khashoggi på väg in till konsulatet i Istanbul. Foto: Handout/TT

Look-alike kan ha klätt ut sig till Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

En man ska ha klätt ut sig till Khashoggi inne på konsulatet för att få det att se ut som om journalisten lämnade byggnaden levande. Det visar exklusiva övervakningsbilder som CNN har tagit del av genom en turkisk talesperson.

– Kläderna var förmodligen fortfarande varma när han tog på sig dem, säger personen till CNN.

Historien om journalisten Jamal Khashoggi tar ännu en vändning. CNN publicerar exklusiva övervakningsbilder på en man som påstås vara en av de 15 männen i ”dödsteamet”.

Byter kläder och bär lösskägg

Mannen, som är ungefär lika gammal och lång som Khashoggi var, syns på övervakningsbilder när han går in i konsulatet vid 11-tiden. Då bär han en rutig blå skjorta och mörka byxor. Omkring en timme senare går Khashoggi in.

Saudisk journalist död

Cirka 1,5 timmar efter det går en man som misstänks vara en ”look-alike” ut från konsulatet. Då har han bytt kläder, kläder som ser ut att tillhöra Khashoggi: En mörk kavaj, gråa byxor och en skjorta. Han har dessutom skägg och glasögon som liknar Khashoggis, något han inte hade haft i tidigare bilder. Kvar på fötterna är dock mannens egna skor.

”Det var ett överlagt mord”

Den turkiska talespersonen menar att detta är bevis på att mordet var planerat.

– Du behöver inte en look-alike för ett överlämnande eller ett förhör. Det var ett överlagt mord och kroppen har flyttats ut ur konsulatet.

Se övervakningsbilderna från CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet