Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker de Europeiska länderna om stödet till Ukraina – hör Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet. Foto: Aktuellt

Lovar mer stöd till Ukraina: Ryssland får inte vinna

Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron och Polens premiärminister Donald Tusk lovar mer stöd åt Ukraina. Och syftet är tydligt: Ryssland får inte vinna kriget.

De tre länderna lovar bland annat att produktionen av militärt material till Ukraina ska öka och att en koalition ska se till att Ukraina får långdistansvapen.

Beskedet kommer efter ett möte i Berlin på fredagen.

Kriget i Ukraina

Björn Fägersten, seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, kallar det för en uppvisning i enighet.

– Men det kommer efter några veckor av friktion där Tyskland har varit irriterat på att de andra länderna för att de inte gör tillräckligt för Ukraina, säger han i Aktuellt.

Kopplas samman med Europa

Frankrike, som kritiserats för att inte bidra med så mycket hjälp till Ukraina, har vänt till att vilja vara en garant för att Ryssland inte ska vinna kriget.

– Macron har sagt att en hållbar fred bara nås om Ukraina har hela sitt territorium, inklusive Krim, och en sådan tydlighet hör man inte ofta nuförtiden, säger Björn Fägersten.

Nytt är också att man nu kopplar samman Ukrainas öde med Europas suveränitet.

Söker inte konflikt

– Man är väldigt tydlig med att Ryssland är en fiende i dag.

Trots att de tre länderna säger sig vara enade i att förhindra Ryssland från att vinna kriget, poängterar de att man inte heller söker direkt konflikt med Ryssland.

– Den reella målbilden för den här hjälpen är att Ukraina ska få ett bättre utgångsläge i en framtida förhandling, säger Björn Fägersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet