Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ungerns premiärminister Orbán: ”Trump kommer inte ge ett öre”. Foto: tvM1

Stoltenberg: Räknar med att USA stöttar Ukraina – även vid Trump-vinst

Publicerad

Donald Trump kommer inte ge ett öre till Ukraina om han vinner valet i höst.

Det hävdar Ungerns premiärminister Viktor Orbán, och tillägger att det skulle innebära slutet på kriget. Men Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg utgår från att USA kommer fortsätta stötta Ukraina, oavsett vem som blir president.

– Det ligger i deras eget säkerhetspolitiska intresse, säger han till SVT Nyheter.

Orbán och Trump ska under ett möte i Florida ha diskuterat framtiden för Ukraina och kriget som pågår där. I ungersk tv säger Orbán att Trump inte kommer ge något finansiellt stöd till Ukraina ifall han blir president igen.

Trump har tidigare sagt att kriget kommer sluta ”inom 24 timmar” om han vinner valet, men har inte specificerat hur det ska ske och vad han menar.

Kriget i Ukraina

Räknar med stöd

Trump har flera gånger uttalat sig kritiskt om Nato och bland annat hotat med att låta Ryssland göra ”vad fan de vill” mot de Natoländer som inte lägger tillräckligt mycket pengar på försvaret.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har tidigare reagerat på Trumps utspel genom att säga att det ”underminerar vår säkerhet”. Men i en intervju med SVT betonar dock Stoltenberg att han räknar med fortsatt amerikanskt stöd till Ukraina, även efter det amerikanska presidentvalet den 5 november.

– Om vi slutar stötta Ukraina och Ukraina inte längre kan försvara sig, är det en tragedi för ukrainarna men också farligt för våra säkerhetsintressen. Jag utgår från att USA förblir en stark Natoallierad och fortsätter stötta Ukraina, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viktor Orbán påstår att USA inte kommer att fortsätta stötta Ukraina om Trump vinner valet. Hör Jens Stoltenberg, generalsekreterare Nato, när han ger sin bild av uttalandet i SVT:s Aktuellt. Foto: SVT

Nato viktigt för USA

Stoltenberg menar att samarbetet i Nato inte minst har tjänat USA genom åren, och att det därför skulle kunna skada landet ifall de frångår Natos förväntningar på att stötta Ukraina.

– USA vet att de i Nato har något som inte Ryssland och Kina har – över 30 vänner som lovat att skydda varandra. Det ligger i deras säkerhetspolitiska intresse att ha ett starkt Nato.

– Att stötta Ukraina är en investering i vår egen säkerhet. Jag förutsätter att USA håller med om det även efter valet, oavsett vem som vinner det, fortsätter Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet