Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns flera sätt för en amerikansk president att sätta käppar i hjulet för Natosamarbetet – se hur i klippet. Foto: Mike Stewart

Så kan Nato påverkas om Trump blir president

Publicerad

Många höjde kanske på ögonbrynen tidigare i år när Donald Trump öppnade för att USA inte skulle hjälpa ett Natoland som angrips.

Men hur mycket kan Trump påverka Nato om han väljs till president 2024? Och på vilket sätt?

Striden hårdnar mellan de republikanska presidentkandidaterna och mycket pekar mot att det blir Donald Trump som kommer att kandidera för partiet.

Det oroar en del europeiska Natomedlemmar eftersom Trump uttryckt att USA:s engagemang kan minska. Bland annat genom att i ett tal säga att han inte ville hjälpa ett Natoland som inte ”hade betalat”.

– Skulle USA radikalt ändra kurs så kan det skapa väldigt stor oreda inom alliansen, säger Björn Fägersten, senior forskare på Utrikespolitiska institutet, som även driver ett analysföretag.

Osannolikt att USA lämnar Nato

Att dra sig ur Nato helt skulle vara svårt att driva igenom, men att sänka engagemanget och därmed trovärdigheten för Nato är fullt möjligt för en amerikansk president menar Björn Fägersten.

– En amerikansk president är överbefälhavare och kan absolut reglera engagemanget.

Trolig förändring i Nato

Men samtidigt måste man nog räkna med en viss förändring av Nato i relativ närtid eftersom det råder viss konsensus om att Europeiska medlemmar måste ta mer ansvar.

– Trenden att USA kräver mer av Europa är stark och gäller demokraterna också.

Om Trump blir president 2024 finns det något han skulle kunna göra för att stärka Nato?

– Ja, det är klart att om de skulle se hotbilden på ett annat sätt, lite beroende på hur kriget i Ukraina utvecklas. Men om han blir vald så är det svårt att se det som goda nyheter för alliansen, säger Björn Fägersten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.