Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi om Bidens besked om luftvärnssystem till Ukraina under Nato-toppmötet. Foto: SVT

Luftförsvar till Ukraina i fokus under öppnandet av Natotoppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Nato firar 75 år och inför toppmötet i Washington, där diskussionerna drar igång på onsdagen, var Ukraina i fokus under ledarnas öppningsanföranden.

– Ukraina kan och ska stoppa Putin, sa Joe Biden under sitt öppningstal.

Det är första gången som Sverige medverkar som medlemsnation på ett Natotoppmöte och inför sammanträdet höll Ulf Kristersson och Finlands president Alexander Stubb presskonferens.

– Det här är ett historiskt tillfälle för oss lära av andra och bidra med egna erfarenheter, sa Ulf Kristersson.

Kriget i Ukraina

Under presskonferensen fick de även frågor om Bidens hälsotillstånd och den amerikanska valrörelsen.

– Det är inte för mig att kommentera hans hälsotillstånd. Men jag är djupt imponerad av stödet från Biden, bara hatten av, sa Ulf Kristersson, som också menade att den amerikanska valrörelsen är ”djupt skadlig för västerländsk politik”.

De nyinvigda nordiska ledarna stod jämte Joe Biden vid fotograferingen och den amerikanske presidenten deklarerade i sitt öppningstal att:

– I dag är Nato starkare än det någonsin varit.

Luftförsvar till Ukraina

Även Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats i Washington under mötet, där stöd till Ukraina är en huvudpunkt.

Det väntas även presenteras någon form av plan för ett ukrainskt inträde i alliansen. Enligt källor till CNN ska en gemensam kommuniké från medlemsländerna meddela att Ukrainas väg in i Nato är irreversibel, men att landet först behöver göra demokratiska reformer.

Det som kunde presenteras redan under öppningsanförandena var dock ytterligare luftvärnssystem då Biden lovade att skicka ett femte Patriotsystem till Ukraina.

– USA, Tyskland, Nederländerna, Rumänien och Italien ger Ukraina fem stycken luftvärnssystem, konstaterar Joe Biden under sitt tal.

Zelenskyj tacksam

Den ukrainska presidenten tackade för stödet på sociala medier men befann sig under tisdagen inte på mötet utan på Ronald Reagan-institutet i Washington. Där dryftade han sin oro för det amerikanska valet i november:

– Nu väntar alla på november. Hela världen väntar på november och för att vara uppriktig: Även Putin väntar på november.

Donald Trump har tidigare uttryckt tveksamhet kring Nato och menar försvarsgarantin inte är säker om de andra medlemsländerna inte betalar mer.

– Jag hoppas att USA aldrig kommer att överväga att lämna Nato, sa Zelenskyj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet